MENIU

Băncile chineze au refuzat să efectueze tranzacții cu Sberbank

Sberbank, evitată de băncile chineze. Foto/Profimedia

Deconectată de sistemul financiar occidental și de plăți prin SWIFT, Sberbank a pierdut accesul la aproape ultima „fereastră” către economia globală.

De la începutul săptămânii, cea mai mare bancă de stat a Federației Ruse nu a reușit să desfășoare operațiuni în yuani, relatează Frank RG, citând un reprezentant al centrului de apel Sber. Banca a trimis notificări relevante clienților corporativi. Potrivit reprezentantului său, motivul este „politica băncii corespondente”, adică instituția de credit chineză, unde Sberbank are conturi de corespondent în yuani.

Operațiunile în yuani au fost suspendate din 7 iunie, a confirmat un oficial al băncii. Potrivit acestuia, aceasta este o „măsură temporară”, care, totuși, a afectat interesele clienților corporativi - participanți la activitatea economică străină. „În acest moment, banca lucrează cu parteneri chinezi pentru a rezolva situația și a restabili reglementările”, a spus el.

Potrivit unui reprezentant al call center-ului, acum companiile client vor trebui să facă decontări prin alte bănci partenere, lăsând contracte cu Sberbank, sau să treacă la deservirea altor instituții de credit.

Sberbank se află sub sancțiuni de blocare din SUA și Marea Britanie și a fost suspendată de la SWIFT la începutul lunii iunie, ca parte a celei de-a șasea runde de sancțiuni UE. 

La sfârșitul lunii aprilie, sistemul chinez de plată UnionPay a refuzat să coopereze cu banca, ale cărei carduri Sber urma să le emită masiv pentru a înlocui Visa și Mastercard care părăsiseră Rusia. Surse RBC apropiate băncii au legat decizia chinezilor de temerile de a cădea sub sancțiuni secundare din țările occidentale. În același timp, sistemul chinez, fără explicații, a suspendat negocierile cu alte bănci sancționate, printre care VTB, Otkritie și Alfa-Bank. 

„China și-a exprimat clar poziția cu privire la situația din Ucraina și la sancțiunile ilegale împotriva Rusiei. Înțelegem complexitatea situației (pentru Rusia). Dar nu putem ignora situația noastră în acest dialog”, a declarat un oficial chinez pentru The Washington Post , comentând relațiile actuale cu Rusia. El a adăugat că China „va acționa întotdeauna în interesul poporului chinez”.

În ultimele săptămâni, Kremlinul a făcut mai multe cereri către Beijing pentru sprijin pentru economia rusă în declin, provocând o iritare tot mai mare în Beijing, potrivit surselor WaPo din rândul oficialilor chinezi și americani.

Negocierile merg „greu”, iar Kremlinul este frustrat de cursul lor, spun sursele.