MENIU

Aviv Shiron: În Orient este revoluţie, este război civil, dar şi o oportunitate pentru lumea arabă

Aviv Shiron: În Orient este revoluţie, este război civil, dar şi o oportunitate pentru lumea arabă

Nimeni nu poate spune exact ce se întâmplă acum în Orientul Mijlociu. Este o revoluţie, o criză, un război civil, susţine directorul general adjunct pentru Afaceri Europene din Ministerul Afacerilor Externe din Israel. Aviv Shiron a vorbit, în exclusivitate la Realitatea TV, la emisiunea Ambasador România, despre Orient, criza migranţilor, dar şi despre ISIS. 

"Problema este că Orientul Mijlociu este în frământări în aceste momente. De fapt, nu cred că vă poate da cineva un răspuns clar asupra a ce se întâmplă în Orientul Mijlociu. Din păcate, este o revoluție, este un război civil, este o criză, este, poate, o oportunitate pentru noi începuturi. Dar este, în primul și cel mai important rând, pentru populația arabă, o posibilitate de a decide ce vor să facă cu ei înșiși, cu țările lor, cu viitorul lor", a spus Aviv Shiron.

Conflictele există peste tot în lume, spune oficialul israelian. Şi sunt grupări care le întreţin, cu un anumit scop, susţine el.

Întrebat cine ţine în viaţă acest conflict, acesta a răspuns: "Cred că este ținut în viață de către extremiștii musulmani, care se află pe tot teritoriul Orientului Mijlociu, printre șiiți, printre suniți, printre cei care afirmă că nu sunt nici șiiți, nici suniți, dar care sunt extremiști ce încearcă să exploateze această situație pentru ei înșiși și pentru interesele lor politice limitate, care există peste tot".

"Din nefericire, există peste tot în lume. Ne-am confruntat cu grupări extremiste musulmane, Hezbollah, care este o grupare șiită, în sudul Liban, și cu o grupare sunită, Hammas, în Fâșia Gaza, care încearcă să întrețină aceste conflicte pentru a-și atinge scopurile. Unul dintre scopuri este de a vedea statul Israel dispărut de pe hartă. Și nu vom lăsa acest lucru să se întâmple", a completat Aviv Shiron