MENIU

Răsturnare de situație în cazul avionului deturnat în Malta. Atacatorii au cerut azil

Doi atacatori au deturnat o cursă aeriană libiană internă cu 118 pasageri la bord către Malta și au amenințat că aruncă avionul în aer, informează presa malteză, citată de Reuters. UPDATE: Cei doi atacatori i-au eliberat ulterior pe ostatici și s-au predat autorităților malteze.

UPDATE: Criza ostaticilor a luat sfârșit! Toți cei 118 de pasageri au fost eliberați, iar cei doi atacatori au fost reținuți de poliția malteză. Premierul Maltei spune că cei doi au solicitat azit în țara sa.

UPDATE: Premierul maltez a anunţat că 109 persoane au fost eliberate. Acesta susţine că vor urma să fie eliberaţi şi membrii echipajului aeronavei.

UPDATE: Teroriştii au început să elibereze ostaticii, începând cu femeile şi copiii. Primele informaţii susţin că se negociază eliberarea tuturor celor aflaţi la bord, însă teroriştii ar intenţiona să păstreze ca ostatici membri echipajului, informează Al Arabiya.

Doi atacatori au deturnat o cursă libiană internă a Afriqiyah Airways care a decolat din Sebha în jurul orei 10, cu destinaţia Tripoli. Avionul şi-a schimbat cursul brusc şi a aterizat în Malta în jurul orei 11.30 ora locală, pe aeroportul internaţional maltez. Toţi pasagerii sunt libieni.

Iniţial, cei doi atacatori au ameninţat că aruncă avionul în aer, scrie Reuters. Însă a mai spus că îi va lăsa pe pasageri să plece, dacă autorităţile malteze dau curs revendicărilor, dar că nu vor elibera şi echipajul.

Premierul maltez, Joseph Muscat, a postat pe Twitter că a fost informat de potențialul atac. Avionul a aterizat pe un aeroport maltez.

Oficiali ai aeroportului au declarat că o echipă de urgență este pregătită să intervină.

Conform autorităților libiene, pilotul avionului a avertizat turnul de control de pe aeroportul din capitala libiană că avionul este deturnat înainte să se întrerupă cu totul legătura, scrie Reuters. De asemenea, ar fi încercat să aterizeze în Libia, însă atacatorii au refuzat.

Conform publicațiilor Malta Independent și Times of Malta, avionul ar fi decolat din Sebha în jurul orei 10, cu destinația Tripoli, dar și-a schimbat cursul brusc și a aterizat în Malta în jurul orei 11.30 ora locală, pe aeroportul internațional maltez.

Presa malteză mai scrie că unul dintre pirații aerului, care susține că ar fi un susținător al defunctului lider libian Moammar Gaddafi, ar avea o grenadă și amenință că aruncă în aer avionul. El ar fi spus că va elibera pasagerii, dacă autoritățile malteze îi dau curs revendicărilor.

Nu este clar deocamdată care sunt revendicările.

Autoritățile aeroportuare malteze au redirecționat toate zborurile care ar fi trebuit să aterizeze pe aeroportul internațional. Aeronava deturnată este blocată pe pistă, cu motoarele pornite, scrie Malta Independent.

Ultimul incident de acest fel a avut loc în Malta la 23 noiembrie 1985, când un avion al EgyptAir cu 255 de persoane la bord a fost deturnat către insulă. Negocierile au durat 24 de ore și criza s-a sfârșit cu moartea a 62 de oameni când comandourile egiptene au luat cu asalt avionul. Doar unul dintre atacatori a supraviețuit.

 

Mai multe articole despre:
avion avion deturnat avion deturnat malta afriqiyah