MENIU

Avertismentul dramatic al secretarului general al NATO pentru Donald Trump

Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizează în The Observer, versiunea de duminică a cotidianului britanic The Guardian, că "izolarea nu este o opțiune", după alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, transmite AFP, citată de Agerpres.

"Ne confruntăm cu cele mai mari provocări de securitate din ultima generație", a scris într-un articol Jens Stoltenberg, în contextul îngrijorărilor legate de poziția noului președinte american față de NATO.

"Nu este momentul de a pune în discuție parteneriatul dintre Europa și Statele Unite", a subliniat secretarul general al Alianței.

Donald Trump a provocat îngrijorare în cursul campaniei electorale lăsând să se înțeleagă că Washingtonul ar putea să se gândească de două ori înainte de a veni în ajutorul unui aliat din NATO în pericol care nu a contribuit la cheltuielile comune.

O asemenea atitudine ar aduce în discuție principiul apărării colective, aflat în centrul tratatului fondator al NATO.

Jens Stoltenberg a reamintit că singura dată când NATO a recurs la acest principiu — "un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor"—, a fost la o zi după atentatele de la 11 Septembrie 2001 din Statele Unite.

Peste o mie de soldați europeni desfășurați în Afganistan "au plătit prețul suprem" în această operațiune care a fost "un răspuns direct" la aceste atacuri, a subliniat el.

În opinia sa, NATO a permis "integrarea Europei" și sfârșitul Războiului Rece. "Liderii europeni au înțeles întotdeauna că izolarea nu reprezintă o opțiune", a insistat Jens Stoltenberg.

Alianța continuă să joace un rol cheie în lupta împotriva terorismului, a adăugat secretarul general.

El a recunoscut însă că liderii europeni trebuie să își majoreze contribuțiile financiare pe lângă NATO care numără 28 de țări membre. Aceeași afirmație a fost făcută și de Donald Trump în timpul campaniei sale.

În prezent, Statele Unite acoperă 70% din cheltuielile Alianței Nord-Atlantice, mai scrie AFP.

Mai multe articole despre:
NATO Donald Trump jens stoltenberg