MENIU

Avertisment sumbru pentru Europa: Un Brexit ar putea conduce la o destrămare a UE

Referendumul pe tema rămânerii sau nu a Marii Britanii în UE poate conduce la destrămarea Uniunii Europene, avertizează ministrul suedez de Externe Margot Wallstrom, relatează BBC News, citat de News.ro.

Margot Wallstrom a declarat pentru BBC că referendumul britanic poate antrena un efect de domino de cereri de organizare a unor referendumuri şi de solicitare a unor condiţii preferenţiale şi în alte state membre.

"Un efect de revărsare va fi, din păcate, resimţit, adânc resimţit", a declarat Wallstrom. "Va fi rău indiferent de rezultat", a apreciat ea.

Referendumul britanic va avea loc pe 23 iunie.

Potrivit unui sondaj realizat pentru ziarul The Independent, publicat vineri seara, tabăra "Leave" înregistrează un avans de zece puncte procentuale.

Wallstrom a apreciat că, în cazul unui Brexit, alte ţări ar putea urma exemplul britanic.

"Acest lucru ar putea afecta altă state membre UE, care vor spune 'ei, bine, dacă ei pot pleca, poate că ar trebui să organizăm şi noi referendumuri şi poate că vom pleca şi noi'", a declarat ea în emisiunea BBC This Week's World de sâmbătă.

Însă alte ţări pot urma exemplul Marii Britanii şi în eventualitatea unui vot în favoarea rămânerii în UE, a spus Wallstrom.

"Dacă (britanicii) rămân (în UE), acest lucru poate determina alte ţări să spună 'ei, bine, ei au negociat, au cerut un tratament special. De ce să nu cerem şi noi?'", a declarat ea.

Wallstrom şi-a exprimat speranţa ca regatul să rămână în UE, subliniind că britanicii sunt parteneri comerciali ai suedezilor şi că aproximativ 90.000 de suedezi trăiesc în această ţară.

"Va fi o problemă de instabilitate, iar industriilor nu le place instabilitatea", a spus ea.

Şefa diplomaţiei suedeze a confirmat, de asemenea, introducerea unor reglementări şi legi stricte în domeniul comerţului cu armament cu ţări care nu sunt considerate democraţii depline.

Suedia a renunţat anul trecut la un controversat contract în domeniul armamentului cu Arabia Saudită. Regatul şi-a rechemat ambasadorul de la Stockholm după ce Wallstrom a criticat situaţia drepturilor omului în această ţară din regiunea Golfului Persic.

Mai multe articole despre:
Marea Britanie Suedia Margot Wallstrom Brexit