MENIU

Avertisment ONU: Statul Islamic, slăbit în Siria şi Irak, ar putea pregăti noi atacuri în Occident

Înfrângerile suferite de Statul Islamic în Siria şi Irak ar putea determina gruparea islamistă să pregătească noi atacuri în Occident, Rusia şi vizând alte ţinte internaţionale, avertizează un oficial de rang înalt din cadrul ONU, scrie Radio Free Europe-Radio Liberty.

Subsecretarul general al ONU pentru Afaceri Politice, americanul Jeffrey Feltman, a informat miercuri Consiliul de Securitate al ONU cu privire la evaluarea sa asupra ameninţării pe care o reprezintă Statul Islamic.

Feltman a apreciat că gruparea islamistă a fost slăbită militar de asalturile simultane - ale forţelor susţinute de către coaliţia antijihadistă condusă de Statele Unite în Irak şi ale celor susţinute de către Rusia în Siria - în zone asupra cărora deţine controlul Statul Islamic.

Însă aceste progrese nu sunt încă ireversibile, a subliniat el.

"Având în vedere recentele înfângeri militare pe care le-a suferit, (Statul Islamic) ar putea să treacă la o nouă fază şi să amplifice rolul filialelor sale, să încerce să transfere fonduri în afara actualelor zone de conflict şi să sporească riscul complex, în mai multe valuri, al unor atacuri la nivel internaţional", a subliniat Jeffrey Feltman.

El a insistat asupra faptului că înfrângerile suferite de gruparea extremistă în Siria şi Irak au condus la o "creştere marcată" a numărului luptătorilor străini care s-au întors în ţările de origine, în Occident, Rusia şi în alte părţi, unde aceştia ar putea să fi primit ordin să orchestreze atacuri.

Sursa: news.ro

Mai multe articole despre:
0 Irak Siria ONU stat islamic Daesh