MENIU

Pod prăbușit în Genova. 37 de morți confirmați, 7 oameni scoși în viață. Strigăte de sub dărâmături

Podul prăbușit în Italia
Pod prăbușit în Italia
Operațiunde de salvare
Operațiunea de căutare continuă și după căderea nopții

Un pod al autostrăzii A10 din zona Genova, Ponte Morandi, s-a prăbușit, marți. Cel puțin 35 de mașini au căzut de la o înălțime de minim 50 de metri, iar serviciile de urgență, citate de presa italiană, se așteaptă la ”zeci de morți”.

Un pod rutier din zona Genova - Ponte Morandi - s-a prăbușit marți 1 august, la orele prânzului, odată cu mașinile aflate pe el. La miezul nopții de marți spre miercuri, bilanțul oficial citat de Repubblica indică cel puțin 26 de persoane decedate, printre care și un copil. În plus, cel puțin șapte răniți au fost găsiți în stare critică. Două persoane au murit în imobilele aflate sub podul prăbușit.

Update 11.00. Presa italiană anunță că bilanțul oficial este de 37 de morți, între care trei copii. Mai mulți oameni sunt dispăruți, astfel că bilanțul ar putea să crească

Update 0,30. Ministerul Afacerilor Externe de la București confirmă faptul că un român se află pe lista victimelor de la Genova.

Update 23.50. 7 persoane au fost scoase în viață de sub tonele de dărâmături, iar numărul confirmat al persoanelor decedate este de 26, deși inițial s-a vorbit de 35 de morți. Oricum, este de așteptat ca bilanțul morților să crească. 

Update 23.20. Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Italia că, în urma prăbuşirii unei porţiuni de pod al carosabilului autostrăzii A10, din apropierea oraşului Genova, a fost închisă temporar circulaţia rutieră în zonă, pe segmentul de autostradă A10: Genova-Savona, între intersecţia A7 Milano-Genova şi Aeroportul din Genova. "Societatea "Autostrade per l'Italia" recomandă persoanelor care se află în zonă să folosească autostrada A26 Genova-Gravellona Toce, D26 Predosa Bettole şi autostrada A7 Milano-Genova, precum şi celelalte drumuri regionale", se arată într-un comunicat al MAE.

Update 22.50. Pompieri au auzit strigăte de sub dărâmături până în urmă cu o oră, a declarat șeful echipei de intervenție Bruno Frattasi, potrivit RAI Uno.

"Încercăm să scoatem în viață și alți oameni de sub moloz. Sperăm din tot sufletul să ajungem la ei", a spus ofițerul de poție din Genova Alessandra Bucci.

Update 22.30 Mai bine de 400 de oameni au fost evacuați din 11 clădiri aflate în apropierea podului prăbușit pe jumătate.

Operațiunea de căutare continuă și după căderea nopții:

Update 21.00. Peste 300 de agenți ai echipelor de salvare acționează la locul tragediei, informează pesa italiană.

Update 20.50. Pe lângă atât de multă suferinţă, a existat şi un miracol. Un bărbat aflat sub podul care s-a prăbuşit spune că este "un miracol" că a supraviețuit. Bărbatul de vârstă mijlocie a spus presei italiene că se afla în fața camionului său, sub pod, în momentul producerea tragediei, şi cu toate acestea a supravieţuit.

Momentul şocant al tragediei prăbuşirii podului din Italia, filmat LIVE

Update 20.00 Premierul italian Conte a sosit la locul tragediei, unde acum sunt ruinele podului Morandi din Genova și va rămâne acolo peste noapte.

Update 20.00. Există o neclaritate cu privire la numărul exact al victimelor anunțat până la acest moment: surse citate de ANSA au vorbit de 35 de persoane decedate, în timp ce un oficial de la Agenția de protecție civilă spune că este vorba de 20 de morți confirmați și 16 răniți.

Update 19,30. Pompierii spun că sunt îngrijorați de pericolul unei explozii la locul tragediei, din cauza combustibilului vărsat. 

Update 18,40. Cel puțin 35 de oameni au murit, anunță agenția de presă ANSA potrivit unor surse din interiorul operațiunilor de salvare.

Update 18,30 Vicepremierul Italiei: Nu este posibil să se moară așa în 2018. Din Sicilia, vicepremierul Salvini s-a angajat "în faţa italienilor să meargă până la capăt pentru a stabili responsabilităţile acestui dezastru inacceptabil, pentru că nu este posibil să se lucreze şi să se moară aşa în 2018".

Salvini - liderul formaţiunii eurosceptice de extremă dreapta Liga - a adăugat că este nevoie de investiţii pentru a face faţă îmbătrânirii generale a unei bune părţi a infrastructurii italiene. "Dacă sunt angajamente externe care ne împiedică să cheltuim banii pe care trebuie să-i cheltuim pe securitatea şcolilor şi autostrăzilor, va trebui să ne punem întrebarea dacă să continuăm să respectăm aceste angajamente sau să punem securitatea italienilor înainte de orice. Evident că aş alege a doua variantă", a punctat Salvini.

Update 18.00. Vicepremierul italian Matteo Salvini a anunțat că sunt cel puțin 30 de morți în urma colapsului, informează presa italiană.

Update 17,20. Ce se știe până acum: 22 - numărul provizoriu al morților, 35 de mașini și 3 tiruri s-au prăbușit, 4 oameni au fost salvați în viață până în acest moment.  

Update 17.00 "Este iadul aici". Membrii ai echipajelor de salvare vorbesc despre iadul pe pământ sub tonele de moloz. "Din fericire ploaia s-a oprit și acum avem o vizibilitate mai bună", a mai spus agentul de intervenție, potrivit Sky News.

În jur de 20 de autoturisme și autocamioane s-ar fi prăbușit odată cu secțiunea de pod. Numeroase echipaje de intervenție se află la fața locului și mai multe spitale din regiune sunt pregătite pentru primirea răniților. Potrivit presei, 200 de pompieri intervin pentru a salva victimele.

Ministrul Transporturilor, Danilo Toninelli a avertizat că incidentul va fi cel mai probabil ”o imensă tragedie”.



Realitatea TV a contactat Ministerul Afacerilor Externe pentru a afla dacă în catastrofă au fost implicați și cetățeni români. Consulatul General al Romaniei la Torino a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate.

Cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Consulatului General al României la Torino: 39 011 2495775; +39 011 249 52 64; +39 011 249 50 64, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al oficiului consular: +39 3387568134.

Totodată, dacă aveți informații cu privire la cetățeni români implicați în acest nefericit eveniment vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 3387568134.

 

Secțiunea din Ponte Morandi s-a prăbușit în jurul prânzului, în timpul unei ploi puternice.

În imaginile publicate în presa italiană se observă podul pe jumătate rupt și porțiunea de autostradă prăbușită alături. Suprafața afectată pare a fi de câteva zeci de metri lungime. 

Un camion a rămas la marginea rupturii, scăpând ca prin minune de tragedie. 

Podul, parte a autostrăzii A10, are o înălţime de aproximativ 100 de metri, potrivit presei italiene, care relatează că mai multe vehicule ar fi afectate de incident.

Filmări de la locul incidentului arată bucăţi mari din pod căzute în valea de sub secţiunea de mijloc a podului.

Din cauza reliefului foarte accidentat din regiunea Genovei, între mare şi munte, autostrada parcurge porţiuni lungi de viaducte şi tuneluri.

Autostrada A10 a fost construită în anii 1960. În 2016 au avut loc lucrări de consolidare a viaductului.

Mai multe articole despre:
Italia por prabusit a10 genova Ponte Morandi