MENIU

Atentat jihadist dejucat în Danemarca. 20 de oameni au fost arestați

Politia daneza, descinderi de proporții

Poliţia daneză a arestat miercuri în jur de 20 de persoane după ce a efectuat raiduri în întreaga ţară pentru a dejuca pregătirea unui atac islamist, relatează Reuters, citând oficiali din poliţie şi din domeniul securităţii.

Cei reţinuţi au încercat să obţină explozibili şi arme de foc, a precizat poliţia. Raidurile au fost organizate din cauza unor suspiciuni că mai multe persoane plănuiau un atac, a precizat serviciul de informaţii într-o conferinţă de presă comună.

"Evaluarea noastră este că aceste persoane au o motivaţie islamistă, militantă", a declarat şeful de operaţiuni al serviciului de informaţii, Flemming Drejer.

Poliţia nu a precizat numărul exact de arestări. Unii dintre cei arestaţi vor fi interogaţi preliminar joi sub acuzaţii de terorism, a spus şeful poliţiei, Jurgen Bergen Skov.

"Este important să subliniem că i-am reţinut pe toţi cei pe care îi căutam. Avem acum situaţia sub control", a adăugat Skov.

Danemarca nu a mai fost vizată de un atac islamist din 2015, când două persoane au fost ucise şi şase poliţişti răniţi.

În acel incident, un atacator care a acţionat singur a împuşcat mortal un bărbat aflat în faţa unui centru cultural în care avea loc o dezbatere privind libertatea de expresie, iar mai târziu a ucis o persoană aflată lângă o sinagogă în centrul Copenhagăi. Atacatorul a fost ucis în cele din urmă într-un schimb de focuri cu poliţia.

În acest an, guvernul danez a impus controale temporare la frontiera sa cu Suedia după un atac asupra unei agenţii de taxe din Copenhaga, în urma căruia au fost arestaţi trei suedezi.

Mai multe articole despre:
atentat terorist danemarca