MENIU

Armata a preluat controlul în Zimbabwe. Dictatorul Robert Mugabe, înlăturat de la putere

Președintele Zimbabwe, Robert Mugabe, a fost reținut și se află în siguranță a anunțat partidul aflat la guvernare pe contul oficial de Twitter, după ce armata a preluat puterea în statul african. Aceeași sursă a precizat că fostul vicepreședinte, Emmerson Mnangagwa, este președintele interimar al țării. Este un adevărat cutremur în țara condusă în ultimii 37 de ani de controversatul Mugabe. 

Ofițeri ai armatei din Zimbabwe au anunțat că au intervenit în noaptea de marți spre miercuri pentru a elimina "criminali" apropiați de președintele Robert Mugabe, dar au dezmințit orice tentativă de lovitură de stat contra stăpânului absolut al țării din 1980, relatează BBC

Totuși, focuri de artilerie și armament greu puteau fi auzite miercuri dimineață în nordul capitalei, iar controlul televiziunii publice a fost preluat de armată.

foto: Robert Mugabe, alături de soția sa

Anterior, un reprezentant al armatei a avertizat că vor fi luate măsuri împotriva „criminalilor” care s-ar afla la conducerea țării. Într-o declarație televizată, care a sugerat un control asupra emisiei postului ZBC, un ofițer a susținut că guvernarea este în continuare una civilă și că președintele Robert Mugabe este în siguranță. 

Ultimul prieten al lui Ceaușescu. Cum s-a sfârșit dictatura lui Mugabe în Zimbabwe, după 37 de ani 

Situația de criză a izbucnit după ce dictatorul, în vârstă de 93 de ani, l-a destituit pe vicepreședintele Emmerson Mnangagwa, pentru a preda puterea soției sale. 

foto: Emmerson Mnangagwa, noul președinte interimar al țării

Generalul Constantino Chiwenga l-a avertizat pe Robert Mugabe că armata ar putea interveni dacă va continua să excludă foști luptători pentru eliberare care l-au sprijinit pe Mnangagwa.

Chiwenga a mai susținut că armata ar putea prelua temporar conducerea țării. În replică, partidul șefului statului, ZANU-PF, l-a acuzat marți pe generalul respectiv de "conduită de trădare" și de dorința de "a încuraja o revoltă".

Aflat în fruntea unui regim autoritar şi represiv de 37 de ani, Robert Mugabe a fost învestit de partidul său pentru alegerile prezidenţiale din 2018, în ciuda vârstei înaintate, 93 de ani, şi a sănătăţii sale fragile. Sub conducerea sa, Zimbabwe a sărăcit considerabil şi traversează o gravă criză economică.

foto: Generalul Constantino Chiwenga

Mai multe articole despre:
lovitură de stat Zimbabwe Robert Mugabe