MENIU

Arma care ar putea înclina definitiv balanța în războiul dintre Rusia și Ucraina

Ajutorul militar pe care ucrainenii îl așteptau de mult. Foto/Profimedia

Deși ucrainenii rezista eroic în fața invaziei trupelor Federației Ruse, aceștia nu ar fi avut nicio șansă în fața rușilor fără ajutorul militar al americanilor și aliaților lor. 

Apărarea Ucrainei este eficientă, dar, în același timp, aprovizionarea cu anumite tipuri de arme poate deveni un factor decisiv în victoria Forțelor Armate ale Ucrainei. 

Jonathan Landley, corespondent pentru securitate națională la agenția de presă Reuters,  a reacționat la rapoartele conform cărora administrația Biden se pregătește să aprobe transferul sistemelor de rachete americane MLRS în Ucraina.

Potrivit acestuia, o astfel de mișcare va schimba semnificativ regulile jocului pe câmpul de luptă în favoarea Forțelor Armate ale Ucrainei,  relatează  Sky News .

În același timp, un fost general al armatei australiane, Mick Ryan, comentând această știre, a remarcat că furnizarea de sisteme de rachete MLRS către Ucraina este de „natură strategică”. „Au nevoie urgentă și în număr cât mai mare de ele”, a spus generalul.

Ce este sistemul MLRS

Președintele Zelenski a declarat că, pentru Ucraina, obținerea MLRS este, de fapt, o chestiune de supraviețuire a țării.

Sistemul american MLRS este capabil să lanseze rachete la sute de kilometri mai departe decât orice alt sistem analog disponibil în Ucraina.

Pe parcursul a trei luni de război la scară largă, conducerea NATO a ezitat să furnizeze arme grele Ucrainei din cauza temerilor că acest lucru ar putea duce la utilizarea armelor nucleare de către Rusia. Dar, după cum reiese din rapoartele recente, transferul MLRS în Ucraina de către America este doar o „chestiune de timp”.

Apropo, recent ministrul apărării al Ucrainei Oleksiy Reznikov  a anunțat surprize  în furnizarea de arme în urma rezultatelor lui Ramstein-2. Potrivit acestuia, la întâlnire, țările au anunțat noi modalități de sprijinire a Ucrainei, care ar putea deveni o „schimbare a jocului” în acest război.