MENIU

Arabia Saudită invită Iranul la discuții pe tema pelerinajului de la Mecca

Iranul a confirmat că a primit o invitație din partea Arabiei Saudite pentru a discuta despre revenirea credincioșilor iranieni la pelerinajul de la Mecca, de unde aceștia au lipsit anul trecut, pe fondul tensiunilor dintre cele două țări, a anunțat agenția de știri a televiziunii naționale Irib, preluată de AFP, potrivit Agerpres.

"Am primit o invitație din partea Arabiei Saudite la negocieri în legătură cu hajj (pelerinajul) din 2017. Tonul acestei invitații nu a fost foarte diferit față de cele precedente", a declarat luni seara Ali Ghazi Asghar, reprezentantul ghidului suprem al Iranului pentru Hajj.

Acesta a mai precizat că Iranul urmează să răspundă invitației în zilele următoare și că "va trebui găsită o soluție pentru cazarea pelerinilor, pentru asigurarea hranei, pentru problemele medicale, transport, chestiuni bancare și consulare".

La 2 ianuarie, Iranul a dezmințit că ar fi primit o astfel de invitație.

Anul trecut, în 2016, la hajj nu a participat niciun pelerin venit din Iran, pentru prima dată după aproape trei decenii.

După moartea a aproape 2300 de credincioși, între care 464 iranieni, într-o busculadă la pelerinajul din 2015, Teheranul a contestat organizarea de către saudiți a marelui pelerinaj musulman anual. Aceasta a survenit în contextul în care existau deja tensiuni aprinse între Arabia saudită majoritar sunită și Iranul șiit, două puteri regionale rivale care susțin tabere diferite într-o serie de conflicte regionale, îndeosebi în Siria și Yemen.

În urmă cu un an, Arabia Saudită a rupt relațiile diplomatice cu Iranul, după protestele violente de la ambasada sa de la Teheran ca reacție la executarea în regat a unui demnitar religios șiit. Riadul a rupt totodată relațiile economice și comerciale cu Teheranul și a suspendat toate zborurile între cele două țări, ceea ce a complicat eliberarea de vize pentru pelerinii din Iran și transportul lor către Mecca.

Mai multe articole despre:
Iran Arabia Saudită