MENIU

Arabia Saudită condamnă...jocul de şah. Marele Muftiu: "E un viciu şi provoacă ură între oameni"

Marele muftiu al Arabiei Saudite a declarat în emisiunea sa televizată că şahul este un viciu şi o pierdere de timp şi adevăraţii musulmani ar trebui să se abţină de la a juca acest joc.

"Jocul de şah este o pierdere de timp şi o ocazie de a pierde bani. Provoacă ostilitate şi ură între oameni”, a declarat Abdulaziz Bin Abdullah, cel mai puternic cleric sunit din Arabia Saudită, în emisiunea sa televizată săptămânală, intitulată „Cu eminenţa sa, muftiul”. El a răspuns astfel unei întrebări adresate de un telespectator. Liderul religios a spus că şahul încurajează jocurile pe bani şi, mai mult, partidele lungi îi pot împiedica pe musulmani să respecte cele cinci momente din zi dedicate rugăciunii, scrie Adevărul.ro.

Deşi declaraţia sa a fost formulată ca un sfat personal, marele muftiu are puterea de a emite fatwa, edicte religioase care au putere de lege în Arabia Saudită. Şeful Federaţiei de Şah din Arabia Saudită spune că nu ştie care vor fi implicaţiile declaraţiilor marelui muftiu.

„Fatwa ar putea să restricţioneze sau nu turneele de şah. Multe lucruri sunt ilgale şi interzise religios în Arabia Saudită”, a declarat Musa Bin Thaily, şeful federaţiei. El a dat exemplu festivalurile de muzică, evenimente care nu sunt privite cu ochi buni de elitele conservatoare, dar care se desfăşoară oricum.

Mai multe articole despre:
şah Arabia Saudită muftiu arabia saudită