MENIU

Aproape 2.300 de jurnaliști, uciși în lume în ultimii 25 de ani

Charlie Hebdo a depăşit pragul de 200.000 de abonaţi

Cel puțin 2.297 de jurnaliști și profesioniști si media au fost uciși din 1990 în lume, dintre care 112 doar în anul trecut, a indicat miercuri în raportul său anual Federația Internațională a Jurnaliștilor (FIJ), al cărei sediu este la Bruxelles.

În 2015, după atacul jihadist împotriva jurnalului satiric Charlie Hebdo, Franța ocupa primul loc în clasamentul stabilit de FIJ, alături de Irak și Yemen, fiecare cu câte 10 jurnaliști și profesioniști media asasinați, potrivit Agerpres.

'Aceste rapoarte anuale constituie omagiul nostru adus curajului și sacrificiului ultim făcut de mii de jurnaliști care și-au pierdut viața îndeplinindu-și datoria de a informa și de a responsabiliza publicul', a indicat în raport președintele FIJ, Jim Boumelha, potrivit AFP

Doar în 2015, 112 jurnaliști au fost uciși. Anul 2006 râmâne anul cel mai devastator pentru profesioniștii media, cu 155 de morți.

Asasinate-țintă, atentate cu bombă, tiruri încrucișate și răpiri din ce în ce mai violente sunt principalele cauze ale acestor decese evocate de FIJ.

Numeroase decese au loc în zonele de conflict, dar nu numai. 'Mulți jurnaliști sunt victime ale baronilor crimei organizate și ale funcționarilor corupți. Există mult mai mulți jurnaliști uciși în zone aflate în pace decât în țări afectate de război', a precizat Anthony Bellanger, secretar general al FIJ.

Această observație este confirmată de clasamentul celor 10 țări considerate a fi cele mai periculoase pentru practicarea meseriei de jurnalist în cursul ultimilor 25 de ani: Irak (309), Filipine (146), Pakistan (115), Rusia (109), Algeria (106), India (95), Somalia (75), Siria (67) și Brazilia (62).

O altă problemă ridicată de federația profesională este lipsa de atenție a autorităților față de violențele la care sunt supuși jurnaliștii în lume. Doar un asasinat din 10 constituie obiectul unei anchete judiciare, potrivit raportului.

'Lipsa de acțiune pentru a eradica impunitatea omorurilor și altor atacuri care îi vizează pe profesioniștii media nu face decât să agraveze violența căreia îi cad victime', estimează FIJ.

Mai multe articole despre:
charlie hebdo jurnalisti jurnalisti ucisi