MENIU

Apel fără precedent al Comisiei Europene - Bruxelles le cere europenilor să facă economie la gaze, chiar și cu prețuri plafonate

Apel fără precedent al Comisiei Europene - Bruxelles le cere europenilor să facă economie la gaze, chiar și cu prețuri plafonate

Apel în criza energetică. Bruxelles cere europenilor să facă economie la consumul de gaze chiar dacă prețurile vor fi plafonate. 

Apelul de la Bruxelles vine într-o perioadă în care sunt mari probleme cu aprovizionarea pentru țările Uniunii Europene. Pachetul de măsuri planificat de Uniunea Europeană pentru a limita creșterea prețurilor la gazele naturale trebuie să evite o creștere a utilizării combustibilului în contextul unei crize fără precedent a aprovizionării, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, relatează Bloomberg.

Comisia Europeană urmează să propună marți un set de măsuri pentru a atenua impactul tăierilor impuse de Rusia asupra companiilor și consumatorilor. Comisarii vor discuta posibilele soluții în cadrul unei reuniuni extraordinare care va avea loc duminică, a declarat Simson într-un interviu acordat ziarului cipriot Politis.

În timp ce mai mult de jumătate din cele 27 de state membre, printre care și România, fac presiuni pentru plafonarea prețurilor la gaze, acestea sunt în dezacord cu privire la detaliile privind modul în care se va face acest lucru. Provocarea pentru UE este de a ține în frâu costurile, prevenind în același timp daunele aduse pieței comune și o creștere a cererii de combustibil, într-un moment în care dorește să își reducă dependența de Rusia și să asigure stocuri suficiente de gaze pentru următorul sezon de încălzire, relatează Agerpres.

„Nu putem planifica o măsură care să ducă la un consum mai mare de gaze naturale, pentru că gazele naturale nu sunt disponibile”, a declarat Simson.

Executivul european a semnalat că va analiza opțiunea prezentării unui act legislativ care să limiteze temporar prețul gazului utilizat pentru producerea de electricitate,  cu toate că un astfel de plafon limitat este contestat de unele state membre.

Apelul comisarului european pentru energie vine înainte de summitul privind criza energetică din această săptămână. Liderii europeni vor discuta la lucrările din 20-21 octombrie de la Bruxelles și este probabil ca aceștia să aprobe consolidarea capacității de reacție a UE și folosirea mai bună a influenței sale în negocierea contractelor de gaze naturale, mai ales că un acord de plafonare a prețurilor la gaze naturale rămâne greu de obținut, apreciază diplomații europeni.