MENIU

Antony Blinken acuză Rusia că folosește alimentele ca arme: „Încetați să amenințați cu retragerea exporturilor”

Antony Blinken

Secretarul de stat al SUA - Antony Blinken spune că Rusia folosește mâncarea ca armă pentru a sparge spiritul poporului ucrainean, adăugând că vina pentru criza alimentară este în mod clar a Moscovei. 

„Federația Rusă susține în mod fals că sancțiunile comunității internaționale sunt de vină pentru agravarea crizei alimentare globale. Sancțiunile nu blochează porturile de la Marea Neagră, capcanează nave pline cu alimente și distrug drumurile și căile ferate ucrainene - Rusia este", a declarat Blinken.

Reuniunea Consiliului de Securitate al ONU vine în momentul în care Ministerul rus de Externe spune că va lua în considerare posibilitatea accesului în porturile Ucrainei de la Marea Neagră doar dacă se ia în considerare și ridicarea sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei.

Blinken adaugă: Consiliul de Securitate al ONU are o responsabilitate unică de a aborda criza actuală și a cerut țărilor ONU să facă presiuni asupra Rusiei pentru a înceta să „armeze” alimente.

„Opriți blocarea porturilor din Marea Neagră și Marea Azov, permiteți circulația liberă a navelor, trenurilor și camioanelor care transportă alimente din Ucraina; încetați să împiedicați ca alimentele și alte provizii care salvează vieți să ajungă la civili din orașele și orașele ucrainene asediate, încetați să amenințați cu retragerea exporturilor de alimente și îngrășăminte din țările care vă critică războiul de agresiune”, a spus Blinken.  

Șeful Programului Alimentar Mondial al ONU, David Beasley, a făcut un apel către președintele Putin să pună capăt blocadei portului de către Moscova pentru a permite exportul de grâu și alte produse alimentare vitale.  

Viceministrul rus de externe, Andrei Rudenko, spune că sancțiunile SUA și UE au contribuit la provocarea crizei alimentare actuale, relatează agenția de presă rusă Interfax.  

Mai multe articole despre:
onu presiuni alimente ucraina arme