MENIU

Anthony Fauci: „A treia doză de vaccin e eficientă împotriva Omicron, nu e nevoie de un ser specific”

Dr. Anthony Fauci / Sursa foto: Profi Media

Cunoscutul imunolog american dr. Anthony Fauci a declarat, miercuri, că injecțiile de rapel disponibile în prezent funcționează împotriva variantei Omicron a COVID-19 și nu trebuie ajustate pentru a lupta cu noua tulpină foarte contagioasă a virusului în acest moment.

„Schemele noastre de vaccin de rapel funcționează împotriva Omicronilor. În acest moment, nu este nevoie de un amplificator specific variantei”, a precizat Fauci.

Imunologul a afirmat că schema de vaccinare cu două doze de la Pfizer și BioNTech este compromisă semnificativ de Omicron, dar oferă totuși o protecție considerabilă împotriva bolilor severe.

Protecția față de vaccinul în două doze împotriva infecției a scăzut la 33%, comparativ cu 80% înainte de apariția Omicronului.

Cu toate acestea, două doze sunt încă 70% eficiente în prevenirea spitalizării la pacienții cu Omicron din Africa de Sud, potrivit imunologului.

„Evident, acest lucru este în scădere semnificativă, dar există menținerea unui grad de protecție împotriva spitalizării”, a explicat expertul american.

O doză de rapel crește protecția împotriva bolilor simptomatice la 75%, a spus Fauci, citând date de la Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie.

„Și astfel mesajul rămâne clar. Dacă sunteți nevaccinat, vaccinați-vă și, în special din cauza Omicronului; dacă sunteți complet vaccinat, faceți-vă vaccinul de rapel”, a conchis specialistul.

Mai multe articole despre:
Anthony Fauci doza booster vaccin covid omicron