MENIU

Angela Merkel scade în sondaje în rândul nemţilor

Sprijinul pentru refugiaţi are costuri politice. Angela Merkel scade în sondaje după ce a deschis porţile Germaniei pentru persoanele care fug de războaiele din Orientul Mijlociu. Dar cancelarul german continuă bătălia pe toate fronturile. Un microfon deschis a surprins un dialog al lui Merkel cu fondatorul Facebook în care îi cerea acestuia să ia măsuri împotriva atacurilor rasiste şi xenofobe lansate pe reţeaua socială.

Pentru prima oară de când a început al treilea mandat de cancelar, Angela Merkel nu mai este cel mai popular lider de la Berlin. "Mutti" sau "mămica", aşa cum este uneori supranumită Merkel, a coborât pe locul patru în preferinţele germanilor. Cancelarul este depăşit de ministrul de Externe, ministrul de Finanţe şi de preşedintele federal.

48% dintre respondenţii unui sondaj publicat de presa germană nu sunt mulţumiţi de cum gestionează Merkel criza refugiaţilor. 41% spun că face o treabă bună.


"Oricine este martor la suferinţa celor care şi-au părăsit căminele pentru a găsi protecţie ştie ce provocări întâmpină ţările care îi primesc pe aceşti oameni. În final, există o singură soluţie: trebuie să combatem cauzele crizei migraţiei.", spune Merkel.

Germania aşteaptă doar anul acesta aproape un milion de refugiaţi. Peste 400 de mii au intrat deja pe teritoriul ţării. Merkel se teme că mulţi vor fi ţinta atacurilor xenofobe şi pe internet. De aceea, a profitat de o întâlnire cu fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, pentru a-l întreba ce măsuri pregăteşte compania sa.

"Auzim răspunsul lui Zuckerberg foarte clar pe înregistrare. Spune că "avem de muncă". Mai apoi vine întrebarea de urmărire a lui Merkel. Concret, îi pune din nou aceeaşi întrebare: "lucraţi la asta?". Tot ce a putut să răspundă Zuckerberg a fost "da", a spus HANS NICHOLS, jurnalist Blooomberg.

Dar idei controversate nu apar doar în mediul virtual. Adjunctul poliţiei din Germania a declarat pentru presă că refugiaţii musulmani şi cei creştini ar trebui cazaţi separat. Autorităţile germane fac faţă cu greu valului de refugiaţi, mai ales că adesea izbucnesc violenţe între persoanele de confesiuni diferite.

Mai multe articole despre:
Germania Angela Merkel sondaje cancelar