MENIU

Analiza AFP: "Europa, mai vulnerabilă ca niciodată. O arată atacurile de la Bruxelles"

Atacurile de la Bruxelles arată că reţele jihadiste din Belgia, dar şi în restul Europei, rămân capabile să organizeze operaţiuni de amploare sângeroase, indiferent de presiunea pe care poliţia o exercită asupra lor, apreciază experţi şi oficiali, relatează AFP online.

Anul "2015 a fost dificil, dar mă tem ca 2016 să nu fie teribil", declară pentru AFP un reprezentant francez în lupta împotriva terorismului, care cere să rămână anonim. Pe ecranul televizorului, în biroul său, defilează imagini cu o gură de metrou din care iese fum, de pe aeroportul devastat de la Bruxelles, cu sediile Uniunii Europene (UE) şi NATO.

"Atacurile de la Bruxelles sunt în mod clar o răzbunare după valul de arestări. Este o escaladare. Ele dovedesc că ei au oameni pregătiţi în orice moment pentru operaţiuni de tip kamikaze, cu armament, explozivi", spune el. "Mesajul lor este «suntem în continuare aici, nu ne puteţi aresta»", subliniază oficialul, conform Mediafax.

"În Franţa, dar şi în Europa, există motive de îngrijorare", adaugă el. "Vom fi loviţi de un val de terorism foarte puternic, pe care-l vom putea opri doar parţial. Vom prinde unele echipe - nu au avut loc niciodată atât de multe arestări -, dar nu-i vom putea prinde pe toţi. Este imposibil. Suntem depăşiţi", continuă acesta.