MENIU

America nu mai exportă democraţie. Mercenarii corporatişti – soluţia lui Trump pentru Afganistan?

"America a renunţat să mai exporte democraţie. Cel puţin aşa reiese din discursul de luni seara al preşedintelui Donald J. Trump, când a prezentat urbi (Arlington, Virginia) et orbi strategia pentru Afganistan. Evaziv şi patetic, Trump a anunţat trimiterea de noi trupe în Afganistan, care să se alăture celor aproximativ 8.400 de militari americani rămaşi în urma retragerii începute de Obama, după peste 16 ani de dezastru", scrie Lelia Munteanu, într-un editorial gandul.info.

Tot mai mulţi analişti militari se întreabă dacă Statele Unite vor apela, ca în Irak, la mercenari corporatişti. Întrebarea nu e lipsită de noimă, cu atât mai mult cu cât, de când preşedintele Trump şi-a preluat mandatul, fostul şef al sinistrei ”Blackwater”, Erik Prince - fratele doamnei Elisabeth Dee DeVos, Secretarului de Stat pentru Educaţie şi un apropiat al consilierului demisionar Bannon – agită ideea. În plus, în primăvară, Prince a făcut o ofertă Kabulului pentru o forţă aeriană privată, capabilă să lupte cu talibanii.

”Blackwater” a fost rebotezată ”Academi”, pentru a i se şterge sângerosul renume câştigat în Irak şi nu se ştie cu certitudine dacă mai e deţinută sau nu de Erik Prince. Oricum, personajul are în proprietate câteva astfel de firme de mercenari.

Citeşte continuarea pe gandul.info

Mai multe articole despre:
Donald Trump editorial lelia munteanu