MENIU

America l-a plâns pe John McCain, în vreme ce Donald Trump a jucat golf

Ceremonie impresionantă în memoria senatorului John McCain. În prezenţa întregii clase politice de la vârful Statelor Unite, apropiaţii, în frunte cu Barack Obama şi George Bush, i-au adus un ultim omagiu celui supranumit ,,Leul Congresului". Marele absent a fost preşedintele Donald Trump, care a dat mereu dovadă de un dispreţ - de altfel reciproc - faţă de fostul pilot de vânătoare, prizonier de război în Vietnam. Senatorul urma să fie înmormântat duminică, la 21 ora României, într-o ceremonie privată.

Într-o tăcere mormântală, sicriul a fost adus în Catedrala din Washington şi depus pe catafalc, escortat, printre alţii, de fostul vicepreşedinte Joe Biden. Printre participanți s-au numărat fostul președinte democrat Bill Clinton și Hillary Clinton, fost secretar de stat și candidat la președinție în 2016. Foştii preşedinţi Barack Obama şi George W. Bush - ambii care l-au învins în cursa pentru Casa Albă - au rostit discursuri emoţionante.

”Am venit să omagiem un om extraordinar - un luptător, un om de stat, un patriot, care a reprezentat în asemenea măsură ce este mai bun în America”, a spus BARACK OBAMA, fostul preşedinte al SUA.

”Unele vieţi sunt atât de intense, încât este greu să ţi le imaginezi încheiate. Unele voci sunt atât de puternice şi clare, încât este greu să ţi le imaginezi tăcute. Un om care se odihnea rar se odihneşte veşnic. Iar absenţa sa era tangibilă”, a spus și GEORGE W. BUSH.

Înainte de slujba religioasă, coloana oficială s-a oprit la monumentul veteranilor din Vietnam, unde familia McCain a depus o coroană pentru „toți” eroii acestui război.

Ceremonia solemnă a marcat finalul unei săptămâni de omagii aduse fostului senator. Sicriul său a fost depus în sala Rotonda, a Capitoliului - onoare rezervată doar foştilor preşedinţi.

Marele absent la ceremoniile dedicate lui John McCain a fost actualul președinte al SUA, Donald Trump, care a mers la golf, așa cum a observat presa americană.

Cel care a cerut ca Trump să nu fie prezent a fost chiar McCain, înainte de moarte.  

Mai multe articole despre:
Donald Trump Barack Obama John McCain