MENIU

Amenințarea Rusiei. Germania va furniza NATO mai multe trupe şi arme pentru apărare

Avioane Eurofighter Typhoon din Germania la Baza militară Mihail Kogălniceanu. Foto/Arhivă

Germania va oferi NATO mai mulţi soldaţi şi sisteme de arme pentru protejarea aliaţilor săi. Anunțul a fost făcut de Ministrul german al Apărării Christine Lambrecht. Oficialul a subliniiat că ţara sa este un partener de încredere în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi pe care se poate pune bază.

„Avem o flotă desfăşurată în Marea Baltică. Vom oferi, de asemenea, o fregată şi o corvetă şi pregătim mai multe”, a precizat Christine Lambrecht. „Vom furniza mai multe trupe. Ne vom implica în supravegherea aeriană şi apărarea aeriană. Ne coordonăm acum cu NATO asupra detaliilor”, a afirmat oficialul german.

„Suntem cel mai mare contributor de trupe în NATO după SUA. Numai în Forţa de Răspuns a NATO contribuim în prezent cu aproximativ 13.000 soldaţi”, a subliniat responsabilul german.

Lambrecht şi-a exprimat profunda îngrijorare faţă de situaţie şi a apreciat că şansele de dialog cu preşedintele rus Vladimir Putin sunt în scădere, deşi ar trebui să rămână mereu pe masă.

Ea a menţionat că Putin a ameninţat voalat că va folosi arme nucleare în discursul său prin care a anunţat atacul asupra Ucrainei, dar, a subliniat ministrul german, NATO va putea să arate că nu este intimidată de un astfel de discurs prin unitate şi descurajare. „Un atac asupra unui aliat ar fi un atac asupra noastră a tuturor, cu consecinţe teribile pentru Rusia”, a spus ea, adăugând: „Şi Putin ştie acest lucru”.

Germania a început livrarea a 5.000 de căşti de luptă pentru armata ucraineană care vor fi predate autorităţilor, în afara Ucrainei.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident germania