MENIU

Amenințarea șocantă a lui Kim Jong-un

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a salutat testarea unei noi rachete cu rază medie de acţiune care ameninţă, în opinia sa, bazele militare americane din Oceanul Pacific, a anunţat joi agenţia de presă oficială KCNA, relatează AFP, citată de News.ro

Kim, care a supervizat personal tirul celor două rachete de tip Musudan, miercuri, a declarat că este vorba despre un "mare eveniment", care consolidează în mod considerabil capacitatea unor atacuri nucleare preventive ale Coreei de Nord, potrivit KCNA.

La solicitarea Washingtonului şi Tokyo, care au condamnat acest test, ambasadorii celor 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate al ONU au participat la consultări cu uşile închise.

Reprezentanta Statelor Unite Samantha Power a îndemnat la "o condamnare rapidă şi unită" a noilor tiruri nord-coreene. Ea a declarat că este necesară totodată o consolidare a aplicării sancţiunilor foarte stricte deja adoptate în martie împotriva Phenianului de către Consiliu.

Coreea de Nord a lansat miercuri, una după alta, două rachete de tip Musudan cu rază medie de acţiune (2.500-4.000 de kilometri), susceptibile, în mod teoretic, să ameninţe Coreea de Sud, Japonia şi baze americane de pe Insula Guam, în Oceanul Pacific.

"Avem capacitatea sigură de a-i ataca în mod global şi concret pe americani pe teatrul de operaţiuni din Pacific", a declarat Kim, citat de agenţia nord-coreeană.

Succesul acestui test "a marcat o ocazie importantă privind o consolidare suplimentară a forţei de lovire nucleare ofensive a statului nostru", a adăugat el.

După patru încercări eşuate anul acesta, rachetele de tip Musudan lansate miercuri par că au zburat pe distanţe mult mai importante.

Washingtonul, NATO şi Tokyo au denunţat încălcări clare ale rezoluţiilor ONU, iar Seulul a promis o înăsprire a sancţiunilor impuse acestui stat dotat cu arma nucleară.

Prima rachetă a fost lansată miercuri, cu puţin înainte de ora locală 6.00 (0.00, ora României) şi pare că a zburat 150 de kilometri deasupra Mării de Est, cunoscute şi sub numele de Marea Japoniei. A doua rachetă de tip Musudan a atins o altitudine de 1.000 de kilometri şi a parcurs 400 de kilometri, potrivit unor analişti militari japonezi.

Potrivit KCNA, această rachetă a fost lansată dintr-un unghi care a permis să se atingă o altitudine de peste 1.400 metri. "Tirul de testare a fost efectuat cu succes, fără să aibă cel mai mic efect asupra securităţii ţărilor vecine", a dat asigurări KCNA.

Melissa Hanham, o specialistă în armament nord-coreean de distrugere în masă de la Institutul Middlebury, în California, apreciază că ultimele două tiruri constituie un pas înainte îngrijorător.

"Al doilea tir a fost un adevărat succes. Testele sunt repetiţii şi ele aduc lecţii cu fiecare zbor", a declarat ea pentru AFP, îndemnând liderii politici "să se concentreze asupra interzicerii testelor, pentru a împiedica faptul ca acest tip de rachetă să devină operaţională".

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby, a declarat că aceste ultime teste nu fac decât să accelereze eforturile comunităţii internaţionale de a opri programul ilegal de înarmare al Phenianului şi de a obliga Coreea de Nord "să dea socoteală pentru acţiunile sale provocatoare".

Premierul japonez Shinzo Abe a apreciat că acest tip de teste este "intolerabil", potrivit postului NHK.

Ministerul sud-coreean de Externe a avertizat Phenianul că riscă o înăsprire a sancţiunilor şi a denunţat "ipocrizia li caracterul înşelător" la unei recente propuneri nord-coreene de dialog cu Seulul.

China, tradiţional o aliată apropiată a Phenianului, a avertizat cu privire la "orice acţiune care ar putea să conducă la o escaladare a tensiunilor" şi a îndemnat la o reluare a dialogului cu privire la programul nuclear nord-coreean.

Atmosfera s-a deteriorat în mod considerabil în peninsulă după al patrulea test nuclear nord-coreean, pe 6 ianuarie, urmat pe 7 februarie de lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune, considerat un test balistic.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat atunci cele mai dure sancţiuni impuse vreodată Pheninanului.

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord SUA rachetă Kim Jong-un