MENIU

Ambasadorul Rusiei în Turcia, ucis într-un atac la Ankara. Imagini cu puternic impact emoţional

Ambasadorul Rusiei, Andrei Karlov, a murit într-un spital din Turcia, după ce a fost împuşcat, luni seară, la o expoziţie de artă din metropola Ankara. Autorităţile turce au anunţat că atacatorul era un poliţist turc. 

UPDATE 22.51 Preşedintele Rusiei a avut o primă reacţie după ce ambasadorul Rusiei a fost asasinat. Liderul rus a spus că această crimă este în mod clar o provocare pentru a submina îmbunătăţirea şi normalizarea relaţiilor turco-ruse şi a mai spu că se vrea de asemenea subminarea procesului de pace din Siria, promovat de Rusia, Turcia, Iran şi alte ţări interesate să rezolve acest conflict din Siria. "Trebuie să ştim cine a dat ordine asasinului", a spus Putin, citat de RT.

UPDATE 22.10. Poliţia turcă le-a retinut pe sora şi mama atacatorului.

UPDATE 20.50: Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, şi Recep Tayyip Erdoğan, preşedintele Turciei, au purtat o conversaţie telefonică după ce ambasadorul rus a fost asasinat, anunţă BBC. 

UPDATE 20.20: Ambasadorul Andrei Karlov nu era însoţit de un bodyguard la asemenea evenimente publice.Martorii prezenţi la expoziţie susţin că atacatorul a tras iniţial un foc în aer, iar apoi l-a împuşcat în spate pe ambasador.

UPDATE 19.50: Autorităţile turce au precizat că atacatorul era un ofiţer de poliţie şi s-a folosit de legimitaţie pentru a pătrunde în incintă. 

Rusia califică uciderea ambasadorului rus la Ankara drept atac terorist - MAE rus

UPDATE 19.40: Presa turcă scrie că atacatorul ar fi strigat "Allahu Akhbar" (Dumnezeu e mare - n.r.) şi a spus că ambasadorul Rusiei trebui să plătească pentru Alep.

Mesajul HALUCINANAT strigat de asasinul ambasadorului rus în Turcia: "Allahu akbar...murim..."


Potrivit agenției de presă turce Anadolu, "persoana care a comis atacul armat împotriva lui Andrei Karlov a fost neutralizat în cadrul unei operațiuni". Anadolu nu precizează dacă atacatorul este viu sau mort.

Ambasadorul Rusiei, Andrei Karlov, a decedat luni seara la un spital din Turcia, după ce a fost împuşcat de un atacator armat într-o galerie de artă din metropola Ankara. Între timp, autorităţile turce au anunţat neutralizarea atacatorului, transmite Reuters, preluat de News.ro.

UPDATE 19:28 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost informat despre asasinarea ambasadorului în Turcia, convocând o reuniune a serviciilor de securitate, în timp ce Statele Unite au condamnat atacul terorist.

UPDATE 19:13 Conform autorităţilor turce, autorul atacului armat, un terorist islamist, a fost eliminat de forţele speciale ale poliţiei turce.

Există suspiciuni că atacul are caracter terorist islamist, relatează ziarul Hurriyet.

Atacul are loc cu o zi înainte de plecarea ministrului turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, spre Moscova pentru a purta discuţii cu omologii ruşi şi iranieni cu privire la criza din Siria.

Televiziunea NTV a anunţat că alte trei persoane au fost rănite în acelaşi atac armat.

Prima reacţie a lui Vladimir Putin după ce a aflat că ambasatorul Rusiei în Turcia a fost asasinat

Ambasadorul rus la Ankara Andrei Karlov avea 62 de ani şi era la post din iulie 2013

Andrei Karlov era născut în 1954, la Moscova. În 1976 a absolvit Institutul de Stat pentru Relaţii Internaţionale, începându-şi şi cariera diplomatică,  iar în 1992 a absolvit Academia Diplomatică, scrie News.ro.

El a ocupat diverse poziţii în Ministerul Afacerilor Externe, dar şi în misiunile din străinătate.

Vorbitor de coreeană, el a lucrat la Ambasada URSS din Republica Populară Democrată Coreeană, între 1979 – 1984, dar şi în perioada 1986 – 1991, devenită apoi Ambasada Federaţiei Ruse, unde a activat între 1992 şi 1997. Din 2001 până în 2006 a fost ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Populară Democrată Coreeană.

Între 2007 şi 2013 a fost director general adjunct şi director pentru afaceri consulare, iar din iulie 2013 era ambasador al Federaţiei Ruse în Turcia.

Andrei Karlov a murit luni seara, la spital, după ce a fost împuşcat în timp ce rostea un discurs la o expoziţie de artă din Ankara.

Cine este asasinul ambasadorului Rusiei în Turcia, Andrei Karlov 

Mai multe articole despre:
Turcia împuşcat ambasador Andrei Karlov