MENIU

Alpiniştii blocaţi pe Everest, evacuaţi de echipele de salvare

Echipele de salvare au început evacuarea alpiniştilor blocaţi pe muntele Everest, în urma avalanşei declanşate de cutremurul de 7,8 pe Richter din Nepal. Printre aceştia se află şi patru români. Potrivit celor mai recente informaţii, 3.600 de oameni au murit, iar 6.000 au fost răniţi.

Echipele de salvare şi voluntarii continuă să caute victime. Autorităţile atrag atenţia că situaţia este mult mai gravă în satele izolate din ţară. Acolo, operaţiunile sunt abia la început. Seismul a făcut victime şi în India, Bangladesh, Tibet şi China.

Cele mai noi imagini sosite din Nepal arată distrugerile pe care cutremurul de 7,8 pe Richter le-a provocat. Doi turci aflaţi în vacanţă în Kathmandu au surprins momentul în care clădirile au început să se zguduie, iar un stol uriaş de păsări şi-a luat zborul, acoperind cerul.

Pe muntele Everest, un cetăţean danez a filmat momentul în care un elicopter decola din tabăra de bază, după îmbarcarea răniţilor. Alex Găvan, unul dintre cei patru alpinişti români aflaţi pe munte, a scris pe reţelele de socializare că elicopterele transportă doar câte două persoane, din cauza altitudinii ridicate. În schimb, vremea bună a permis intensificarea operaţiunilor de salvare.

Cei mai mulţi alpinişti nu au mai putut să coboare de pe muntele Everest pentru că ŞI-AU PIERDUT echipamentul în timpul avalanşei. "Tabăra de bază arată ca după o explozie nucleară. Dezolant. O mare incertitudine printre oameni", a mai scris Alex Găvan, după dezastrul natural care a ucis cel puţin 18 alpinişti, printre care şi un angajat Google.

"Nu avem voie să urcăm pe munte ca să ne putem recupera echipamentul. Nu credem că mai putem urca, aşa că aşteptăm. Ne simţim izolaţi aici sus. Am aflat prin reţelele de socializare ce s-a întâmplat pe partea cealaltă a muntelui, în Kathmandu. Drumul către Nepal a fost blocat complet, singura noastră opţiune este să ne îndreptăm spre Lhasa, în Tibet.", spune SEAN JAMES, alpinist.

Alex Găvan, Teofil Vlad, Justin Ionescu şi Zsolt Torok sunt teferi şi au pus şi ei umărul la salvarea răniţilor.


Mii de oameni au fost răniţi în timpul seismului, iar mulţi dintre aceştia continuă să fie scoşi de sub ruinele oraşului Kathmandu. Crucea Roşie a declanşat un apel internaţional pentru asistenţă şi strângere de fonduri. Ţări precum Germania şi Franţa au trimis echipe specializate, în vreme ce Uniunea Europeană a promis un ajutor în valoare de trei miliarde de euro pentru statul nepalez.

La faţa locului, sute de clinici improvizate au fost ridicate chiar sub cerul liber, iar medicii sunt complet depăşiţi de situaţie.


O replică de 6.7 pe Richter a stârnit ulterior panică printre nepalezi.

Echipele de salvare încă fac eforturi să ajungă în satele izolate de unde nu sunt veşti clare despre victime şi pagube.

Mai multe articole despre:
cutremur Nepal video Everest avalanşă Alex Găvan