MENIU

Alexis Tsipras revine în funcția de premier al Greciei

Alexis Tsipras, câștigător, cu partidul său Syriza (stânga radicală), al alegerilor parlamentare anticipate de duminică din Grecia, urmează să fie desemnat luni în funcția de premier și să înceapă formarea unui guvern, în care va fi cooptat și partidul de dreapta naționalist Grecii Independenți (ANEL), informează Agerpres.

După numărarea a 99,44% din voturi, Syriza a obținut 35,47% din sufragii, ceea ce îi va aduce 145 din cele 300 de locuri din parlament, cu patru mai puține decât la alegerile din ianuarie care l-au adus pentru prima dată pe Tsipras la putere.

Coaliția Syriza-ANEL, anunțată de Tsipras la câteva ore după închiderea urnelor, ar urma să beneficieze de o majoritate de 155 de parlamentari, partidul naționalist condus de Panos Kammenos obținând 10 mandate (3,69% din voturi). Cele două partide au format și precedenta coaliție de guvernământ.

Tsipras și-a anunțat demisia în luna august și a forțat astfel organizarea alegerilor anticipate, în speranța de a-și reînnoi sprijinul parlamentar, după ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au împotrivit prevederilor acordului cu creditorii internaționali — Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional. Unitatea Populară, partidul creat de deputații plecați din Syriza, nu a reușit să depășească pragul electoral de 3%, astfel că nu va beneficia de niciun loc în legislativ.

Mai multe articole despre:
Grecia premier Alexis Tsipras