MENIU

ALERTĂ MAXIMĂ! Nor de fum deasupra Norvegiei: Cantități mari de metan în aer

Nor de metan deasupra Norvegiei

Oamenii de știință norvegieni au măsurat cantități mari de metan în aer, după exploziile de la gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică. Potrivit specialiștilor, ar fi fost eliberate mii de tone de metan. Acesta este un gaz cu efect de seră mult mai puternic decât dioxidul de carbon și cel care contribuie cel mai mult la încălzirea globală. 

Emisiile de metan din gazoductele din Marea Baltică pot însemna până la dublul emisiilor totale anuale de metan din întreaga producție de petrol și gaze norvegiene. Totuși specialiștii ne asigură că această cantitate crescută de metan din aer nu este periculoasă pentru oameni sau animale.

La originea acestor scurgeri de gaze se află explozii submarine, a căror magnitudine a fost măsurată la 2,3 şi, respectiv 2,1 pe scara Richter. Adică echivalentul unei încărcături explozive de sute de kilograme, se arată într-un raport. Suedia și Danemarca spun că explozia ar fi consecinţa unui act deliberat. Însă cele două țări nu spun cine ar fi responsabilul. 

Mai multe articole despre:
nor norvegia explozii