MENIU

Aleksandr Lukaşenko reapare în public, după o lungă și controversată absență: „Calmaţi-vă, băieţi, n-o să mor!”

Foto arhivă Profimedia

Președintele Belarusului, pe care mai toți îl dădeau grav bolnav, ba chiar decedat, a reapărut în public, după o lungă absență. 

Lukaşenko, în vârstă de 68 de ani, este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin. Zvonurile privind starea sa de sănătate s-au intensificat după ce a apărut la parada militară de la Moscova, din 9 mai, părând obosit şi puţin nesigur şi având un bandaj la o mână. 

Părând răguşit, Lukaşneko a declarat marţi la o reuniune pe probleme de sănătate că a suferit de un adenovirus, care este un virus comun al răcelii. Imagini ale întâlnirii au fost difuzate de Pul Pervovo, o televiziune de stat care relatează despre activităţile lui Lukaşenko, relatează Reuters.

"Dacă cineva crede că voi muri, să se calmeze", a declarat Lukaşenko, adăugând că, deşi este nevoie în mod normal de doar trei zile pentru a se recupera după un astfel de virus, el a fost prea ocupat pentru a-şi lua imediat concediu. "Nu am de gând să mor, băieţi. Va trebui să vă luptaţi cu mine pentru foarte mult timp de acum încolo", a insistat el, adresându-se duşmanilor politici.

Liderul opoziţiei belaruse, Sviatlana Ţihanouskaia, le-a spus luni susţinătorilor săi să fie gata să profite de orice şansă pentru a transforma ţara într-o democraţie.

Lukaşenko, lider autoritar, care conduce Belarusul cu o mână de fier din 1994, a permis anul trecut ca forţele ruseşti să-i folosească ţara sa ca rampă de lansare pentru invazia Ucrainei.
 

Mai multe articole despre:
lukasenko belarus sanatate