MENIU

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Evenimente şocante la Chişinău, înaintea unui scrutin crucial

<p>Alegeri &icirc;n Republica Moldova</p>

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Curtea de Apel de la Chișinău s-a întrunit joi pentru a examina o cerere a Comisiei Electorale Centrale privind excluderea partidului 'Patria' din cursa electorală, cu numai trei zile înaintea alegerilor parlamentare de duminică din Republica Moldova, relatează presa de peste Prut, citată de Agerpres. Tensiunea este ridicată, la Chişinău, cu câteva zile înaintea scrutinului parlamentar crucial pentru viitorul Republicii Moldova.

ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA. Comisia electorală a propus Curții de Apel să anuleze hotărârea de înregistrare a concurentului electoral Partidul 'Patria', în baza sesizării Inspectoratului General de Poliție din Chișinău, potrivit căreia partidul 'Patria' ar fi folosit, contrar legii, în campania sa electorală resurse financiare din străinătate. Sursele financiare nu ar fi fost declarate în raportul financiar de la CEC. În sesizarea sa, Comisia electorală a cerut ca resursele financiare, colectate de formațiunea în cauză, în timpul campaniei electorale să fie confiscate în folosul statului și a permis forțelor de ordine investigarea juridică a candidaților de pe lista electorală a partidului 'Patria'.

Autoritățile de la Chișinău încearcă să prevină o posibilă destabilizare a situației politice în contextul alegerilor de duminică, pe fondul evenimentelor din Ucraina vecină.

Într-o acțiune de amploare împotriva unei organizații cu caracter paramilitar, trupele speciale au confiscat miercuri arme, grenade, carabine, lansatoare de grenade, cocteiluri Molotov și sume mari de bani. În timpul perchezițiilor, efectuate la Chișinău și în alte orașe, forțele de ordine au descoperit planurile unor clădiri publice care, după cum au spus autoritățile, urmau să fie atacate în preajma alegerilor parlamentare de duminică.

Aproximativ 15 membri ai grupării extremiste Antifa au fost reținuți în urma raidului poliției. Autoritățile de la Chișinău spun că planul acestora era să preia puterea în Republica Moldova. 'Un anumit grup de persoane, sub pretextul creării unei organizații care pledează pentru drepturile omului, are ca scop întreprinderea măsurilor și acțiunilor de diversiune, de preluare într-o anumită ipostază prin violență a conducerii Republicii Moldova", a declarat procurorul Viorel Morari. Potrivit presei de la Chișinău, liderii mișcării sunt cunoscuți pentru legăturile lor cu Moscova.

"Usatîi nu va pleca cu una cu două"

Renato Usatîi declară că nu intenționează să se dea bătut cu una cu două. Candidatul la funcția de deputat este aproape sigur că judecătorii Curții de Apel Chișinău vor accepta cererea Comisiei Electorale Centrale și va exclude Partidul „Patria”, pe listele căruia candidează, din cursa electorală. Usatîi a declarat că dacă acest lucru se va întâmpla, atunci neapărat va ataca decizia instanței de judecată la Curtea Supremă de Justiție, transmite UNIMEDIA.

Totodată, dacă nici în instanța superioară nu va avea câștig de cauză, atunci Renato Usatîi va recurge la mitinguri. „Miting va fi. Usatîi nu va pleca cu una cu două. Mă vor aresta, lăsați-i să mă aresteze. Trebuie să meditez, să cântăresc totul. Dacă instanța de judecată va decide excluderea partidului din cursa electorală, eu nu știu ce trebuie să fac. Cred că cel puțin trebuie să urc pe clădirea Guvernului și să încep să cânt. Toată speranța este în Curtea Supremă de Justiție”, a conchis acesta.

Ce spun celelalte partide

Partidul Liberal a solicitat structurilor de drept să elucideze până la alegeri situația în care se află Partidul „Patria”. Potrivit liberalilor, instituțiile statului trebuie să demonstreze opiniei publice că acuzațiile aduse concurentului electoral sunt sută la sută veridice, transmite UNIMEDIA.

La rândul său, Vladimir Voronin nu exclude că există temei pentru a scoate din cursa electorală Partidul „Patria”. Liderul PCRM a amintit de gruparea extremistă „ANTIFA”, de armele și munițiile găsite la activiștii acesteia.
 
Totodată, Voronin a sugerat că scandalul din jurul acestui concurent în alegeri, și încercările de excludere din cursă, ar putea fi de fapt o tactică electorală, notează UNIMEDIA.