MENIU

Alegeri prezidențiale SUA. Sarah Palin, susținere deloc surprinzătoare pentru Donald Trump

<p>Sarah Palin</p>

Fosta glorie a Tea Party Sarah Palin, candidată învinsă la postul de vicepreședinte al SUA în 2009, a făcut apel marți la republicani să îl voteze pe Donald Trump la alegerile primare, văzând în el omul care "va arunca în aer" establishment-ul politic, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Sunteți pregătiți să oferiți grandoare Americii?", a întrebat ea în cadrul unei manifestații electorale a miliardului la Ames, în statul Iowa.

Fost guvernator de Alaska, Sarah Palin a fost aleasă, spre surpriza generală, de către John McCain să candideze cu el pe listă la alegerile din 2008 împotriva lui Barack Obama.

De atunci, ea și-a pierdut influența, dar rămâne extrem de populară în adunările conservatorilor, unde apare cu regularitate pentru a critica establishment-ul, elitele politice și economice și în special pe "baronii" Partidului Republican. Ea nu mai exercită din iulie 2009 niciun un mandat pentru care să fi fost votată de electorat.

"Este un maestru în negocierea de acorduri", a spus ea, lăudând cariera în afaceri a lui Donald Trump. "Nu datorează nimic nimănui, cu excepția noastră, a poporului", a adăugat ea.

Sarah Palin, în tonul său obișnuit care amestecă critici acide, butade și fraze șoc, și-a exprimat susținerea totală pentru Donald Trump, singurul candidat capabil, în opinia sa, să învingă aparatul politic.

"Avem nevoie de cineva nou, care să aibă puterea și capacitatea de a arunca în aer establishment-ul", a declarat ea. Ceilalți candidați, susținuți de elite, "poartă corectitudinea politică asemenea unei centuri explozive", a mai spus Sarah Palin.

"Sunteți pregătiți să aveți un comandant-șef care îi va lăsa pe luptătorii noștri să își facă treaba și să dea o lecție Statului Islamic?", a întrebat de asemenea Sarah Palin.

"De la început, mi-am spus că, dacă voi candida, va trebui să îi obțin sprijinul. Este o femeie care simte lucrurile și le înțelege mai bine ca oricine", a spus Donald Trump după discursul lui Sarah Palin.

Nu se știe dacă anunțul de marți va schimba cursul alegerilor, însă este notabil că Sarah Palin l-a preferat pe Donald Trump în fața senatorului Ted Cruz, pe care l-a ajutat să fie ales în Senat în 2012.

Republicanii fac campanie intens în micul stat Iowa unde electorii vor vota la 1 februarie sub forma unor reuniuni numite 'caucus', prima etapă a alegerilor primare din țară. Pentru moment, conform sondajelor, Donald Trump și Ted Cruz sunt la egalitate.

Pe de altă parte, republicanul Jeb Bush a declarat marți că Donald Trump "nu este un candidat serios" pentru Casa Albă și, denunțând vulgaritatea sa, a prezis că el ar fi "nimicit" la alegerile prezidențiale.

"Există o lipsă de seriozitate, cel puțin din partea candidatului aflat în frunte" în rândul republicanilor, a declarat, al New York, Jeb Bush, rămas în urmă în sondaje de mai multe luni.

"Nu știu care sunt politicile sale, dar atunci când nu știe ce este triada nucleară, acest lucru trebuie să se oprească", a afirmat el, făcând referire la faptul că Donald Trump a evitat o întrebare privind cele trei componente ale arsenalului nuclear american în cadrul unei dezbateri republicane de luna trecută.