MENIU

Ajutor nesperat pentru ucraineni. Țara care va îi va sprijini să reia trasporturile de alimente în Marea Neagră

Porturile ucrainene de la Marea Neagră, blocat de ruși. Foto/Profimedia

Marea Britanie se angajează să ajute Ucraina să reia transporturile de cereale și alte alimente prin Marea Neagră. „Discutăm cu ucrainenii despre ce putem face din punct de vedere tehnic pentru a elibera porturile și a-i ajuta să exporte pe Marea Neagră alimente”, a declarat premierul britanic Boris Johnson. 

Johnson a spus că Regatul Unit ia în considerare toate opțiunile când a fost întrebat dacă guvernul ar putea oferi garanții suverane pentru asigurarea de transport maritim. El a menționat că Marea Britanie are o vastă experiență în domeniul asigurărilor maritime și al circulației mărfurilor „prin zonele maritime aflate în litigiu”.

Johnson l-a acuzat, de asemenea, pe președintele rus Vladimir Putin că „deține 23 de milioane de tone de cereale drept răscumpărare” și l-a numit un act „absolut nerușinat”. Potrivit premierului britanic, „aceste livrări ar putea ajuta oamenii din întreaga lume, inclusiv pe cei din cele mai sărace țări”. 

Liderii internaționali au condamnat blocarea de către Rusia a porturilor de la Marea Neagră cu cereale ucrainene. Potrivit Națiunilor Unite, acest lucru ar putea duce la milioane de oameni din întreaga lume să sufere de foame.

Faptul că Rusia fură cerealele capturate a fost afirmat în repetate rânduri de autoritățile ucrainene. Acest lucru este evidențiat și de imaginile din satelit, care au înregistrat transportul de grâu și transportul ulterioar al acestuia în Crimeea și Siria.

Turcia refuză să cumpere cereale furate de Rusia

În același timp, Kremlinul neagă total implicarea în furtul de cereale ucrainene. Cu o zi înainte, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că criza alimentară ar fi fost rezolvată până acum dacă Ucraina și aliații occidentali ar fi eliberat porturile.

În prezent , ONU lucrează la un acord care va permite deblocarea cerealelor ucrainene. Turcia este, de asemenea, implicată activ în acest proces. Pe 22 iunie, delegația de la Ankara a purtat discuții regulate pe această temă cu partea rusă și a anunțat evoluții pozitive.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a mai spus că exportul de cereale ucrainene este posibil fără deminarea portului, întrucât ONU a propus crearea unui coridor maritim sigur prin zonele în care nu există amenințarea minelor. Ministrul a adăugat că consideră acest plan destul de realist și a declarat că Turcia îl sprijină pe deplin.

Potrivit lui Cavusoglu, ONU a propus înființarea unui „centru de comandă” la Istanbul și a unei „zone de siguranță” în afara apelor teritoriale ale Ucrainei pentru a se asigura că navele care se îndreaptă spre porturi pentru cereale „nu poartă arme sau nimic”. Navele vor fi, de asemenea, verificate la ieșire.