MENIU

Air France va renunţa la 3000 de locuri de muncă. Zeci de angajaţi au trecut la agresiuni

<p>AIR FRANCE</p>

Conducerea companiei aeriene franceze Air France i-a informat, luni, pe angajați că are de gând să elimine aproape 3.000 de locuri de muncă în decurs de doi ani, după eșecul negocierilor cu piloții, cărora compania ar dori să le prelungească numărul orelor de zbor, transmite AFP. La aflarea veştii, zeci de angajaţi au intrat în sala de şedinţă şi au agresat membri ai conducerii companiei.

Restructurarea vizează 300 de piloți, 900 de însoțitori de zbor și 1.700 din angajații de la sol, i-a informat luni Air France pe reprezentanții angajaților, la o reuniune care a fost întreruptă de protestele sindicatelor care au cerut demisia directorului grupului Air France/KLM, Alexandre de Juniac.

În plus, pentru prima dată în istoria companiei, sunt avute în vedere concedieri forțate, în special în rândul personalului navigant și al angajaților de la sol.

Zeci de angajaţi ai companiei au devenit violenţi

În timp ce directorul executiv al Air France, Frédéric Gagey, a reușit să fugă la timp din calea protestatarilor, aceștia din urmă și-au vărsat furia pe alții rămași în sală. Astfel, imaginile difuzate de mass-media îl arată pe directorul operațiunilor Air France de pe aeroportul Orly, Pierre Plissonnier, cu cămașa și haina de la costum sfâșiate și pe directorul de resurse umane, Xavier Broseta, fără cămașă, dar cu cravata la gât, amândoi fugind flancați de personalul de securitate, care i-a ajutat în final să sară un gard pentru a se refugia.

Conducerea companiei a condamnat aceste manifestări și a anunțat că va înainta o plângere penală. Violențele au fost condamnate și de secretarul de stat pentru transporturi, Alain Vidalies, precum și de premierul Manuel Valls, care s-a declarat 'scandalizat'.

Sindicatele au convocat pentru luni o grevă — ce nu a afectat semnificativ traficul aerian — și un protest în fața sediului companiei de lângă aeroportul Charles de Gaulle. Dar manifestanții și-au pierdut răbdarea și au pătruns în sala unde se desfășura ședința Comitetului de companie la care conducerea încerca să explice reprezentanților sindicali proiectul de restructurare propus, ce prevede și o diminuare cu circa 10% a activității, precum și suprimarea a 2.900 de posturi.


Sute de persoane au protestat faţă de decizia Air France de a concedia 2.900 de persoane până în 2017, inclusiv 300 de piloţi. Totodată, vor fi eliminate 14 aeronave din flota destinată curselor pe distanţe lungi pentru reducerea costurilor.

Air France este al doilea cel mai mare operator aerian din Europa. Prin ampla restructurare, compania încearcă să facă faţă presiunilor din partea concurenţei operatorilor low-cost din Europa şi Orientul Mijlociu.

Mai multe articole despre:
agresiune concedieri Air France