MENIU

Afirmaţiile lui Hollande cutremură Franţa. A ordonat asasinarea a patru terorişti

<p>Hollande </p>

Afirmaţiile preşedintelui francez Francois Hollande, potrivit cărora ar fi ordonat asasinarea a cel puţin patru terorişti, publicate în cartea "Un preşedinte nu ar trebui să spună asta...", stârnesc critici şi nemulţumiri chiar şi în rândul taberei sale, inclusiv în guvern, scrie cotidianul de dreapta Le Figaro.

Cartea de confesiuni scrisă de Fabrice Lhomme şi Gerard Davet, în urmă discuţiilor purtate cu Hollande, cuprinde informaţii compromiţătoare sau chiar secrete, consideră Le Figaro.

Cel mai recent exemplu este ordonarea uciderii a cel puţin patru terorişti, care ar fi fost executaţi ce membrii serviciilor secrete DGSE.

Întrebat despre "operaţiunile Homo" (omucideri, în vocabularul militar francez), Francois Hollande le-a spus celor doi ziarişti: "Am decis cel puţin patru, dar alţi preşedinţi au decis mai multe".

O luna mai târziu, şeful statului a încercat să relativizeze afirmaţiile sale. "Sunt fantasme. Nu dăm permise de ucis. Există o lista cu numele tuturor oamenilor care au fost eliminaţi, asta am spus-o, dar nu stabilim o lista cu nume spunând: pe aceştia trebuie să-i eliminaţi".

Pe lângă criticile apărute în dreapta politică, preşedintele este atacat şi din tabăra sa, scrie Hotnews.ro.

Jean-Luc Melenchon a afirmat că a comandă un asasinat ţine de competenţele Tribunalului Penal Internaţional.

Jean-Marc Ayrault, care i-a fost prim ministru lui Hollande, şi care acum este ministru al Afacerilor Externe, nu s-a ferit nici el să-l critice. "Un preşedinte nu ar trebui să spună asta, răspunsul este în titlu, este singurul lucru interesant din carte".

În această carte, Hollande l-a descris pe Ayrault, în perioada în care era premier, dreptul o persoană care "îşi făcea meseria fără un entuziasm neobişnuit" şi "atât de loial încât era practic de neauzit".