MENIU

Adevărul despre armata lui Kim Jong Un. Cât de puternică este, de fapt

"Armata pe primul loc" este motto-ul national al Coreei de Nord, care isi simte mereu regimul amenintat si este in razboi, cel putin la nivel declarativ, cu Washington si Seul.Tensiunile din regiune au ajuns la cote alarmante. Statele Unite si Coreea de Sud vor desfasura, saptamana viitoare, exercitiile militare comune anuale, pe care Phenianul le vede ca pe o pregatire de invazie, avertizand ca va raspunde fara mila la orice violare a teritoriului, inclusiv cu atacuri pe pamant american si sud-coreean, se arata intr-o analiza AP, citata de Indian Express.

Coreea de Nord are a patra cea mai mare armata din lume si este vazuta drept o adevarata amenintare in Asia de Est, o imagine pe care Phenianul adora sa o promoveze, cum a facut-o in octombrie anul trecut, cu o grandioasa parada militara, scrie ziare.com

Phenianul a investit enorm in dezvoltarea arsenalului nuclear, iar 5% din populatia de 24 de milioane sunt cadre militare active, in timp ce intre 25% si 30% se afla in unitati paramilitare, gara oricand de mobilizare.

Dar cat de puternica este, in realitate, armata lui Kim Jong Un? Analiza AP se bazeaza pe datele adunate de reporterii si fotografii de pe teren, precum si pe cel mai recent raport al Departamentului Apararii din SUA, prezentat Congresului american.

La sol

Cifre: 950.000 de militari, 4.200 de tancuri, 2.200 de vehicule blindate, 8.600 de piese de artilerie la sol, 5.500 de lansatoare multiple de rachete.

In spatele cifrelor: In timp ce lansarea unui atac nuclear impotriva SUA pare a fi peste capacitatile sale, transformarea capitalei sud-coreene intr-o "mare de foc" este o amenintare credibila. Fortele terestre ale Coreei de Nord reprezinta, cel putin pana acum, cel mai mare segment al armatei.

Aproximativ 70% dintre militari stationeaza in apropierea Zonei Demilitarizate, pentru a putea fi mobilizati rapid in cazul unui conflict cu Seulul. Sunt bine pozitionati pe transee, avand mii de facilitati fortificate subterane. Majoritatea armelor pe care le detin sunt produse pe modele rusesti sau chinezesti si dateaza inca din anii 1950. Insa, in ultimii ani, armata nord-coreeana s-a imbogatit cu noi tancuri, artilerie si armament de infanterie.

Pe mare

Cifre: 60.000 de marinari, 430 de nave de patrula combatante, 260 de ambarcatiuni de aterizare, 20 de nave de razboi, circa 70 de submarine, 40 de nave de suport.

In spatele cifrelor:

Divizata in flote de est si de vest, cu peste zece baze principale, forta navala este cea mai mica ramura a armatei nord-coreene. Insa are capacitati semnificative, printre care una dintre cele mai mari forte de submarine din lume. Coreea de Nord lucreaza acum si la dezvoltarea navelor de suprafata si recent s-a falit cu eforturile sale de a fabrica in interiorul tarii un submarin capabil sa lanseze rachete balistice.

In aer

Cifre: 110.000 de militari, peste 800 de aeronave de razboi, 300 de elicoptere, peste 300 de avioane de transport. In spatele cifrelor: Aici devine importanta "mostenirea" Coreea de Nord. Armata nu a mai achizitionat niciun avion nou de decenii.

Cele mai performate aeronave de razboi pe care le are sunt MiG-urile 29 din anii 1980 aduse din Uniunea Sovietica si aparatele MiG-23 si SU-25 de atac la sol. Raman rapid fara combustibil, iar pilotii sunt slab antrenati.

Asadar, forta aeriana a Coreei de Nord continua sa se degradeze. Totusi, in mod ironic, Phenianul detine sute de elicoptere americane MD-500, despre care se crede ca au fost achizitionate cu incalcarea sanctiunilor internationale. Elicopterele au fost prezentate in cadrul paradei militare din 2013.