MENIU

Acordul nuclear cu Iranul e o greşeală "istorică", afirmă premierul israelian

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a calificat marţi drept o "eroare istorică" acordul nuclear încheiat între Iran şi marile puteri. "S-au făcut compromisuri uriaşe în fiecare domeniu în care Iranul trebuia împiedicat să obţină capacităţi nucleare," a precizat Netanyahu, citat de Mediafax.

Israelul se opune semnării acordului internaţional cu Iranul şi avertizează că regimul islamist de la Teheran dezvoltă armament atomic.

"Acest acord este o eroare istorică pentru omenire", a declarat Premierul israelian Benjamin Netanyahu, înaintea unrei întâlniri la Ierusalim cu ministrul olandez al Afacerilor Externe, Bert Koenders.

Teheranul şi cele şase puteri mondiale au ajuns marţi la un acord privind programul nuclear iranian, au declarat surse iraniene şi occidentale.

Un diplomat iranian a declarat pentru Reuters că Teheranul a primit garanţii privind reducerea sancţiunilor internaţionale care îl vizează, în schimbul limitării programului său nuclear.

Miniştrii de Externe ai celor şase puteri - Marea Britanie, China, Franţa, Germania, Rusia şi Statele Unite - şi omologul lor iranian urmau să se întâlnească, marţi, la Viena pentru a ratifica acordul, a cărui finalizare a durat luni de zile. Ulterior, ei urmează să susţină o conferinţă de presă în capitala Austriei pentru a prezenta detaliile.

Potrivit unor surse, acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii oricând doresc.

În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu.

Analiştii afirmă că lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea fi criticată de opozanţii acordului şi i-ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei.

O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani.

În cazul în care Iranul încalcă acordul, este prevăzută o clauză care permite restaurarea sancţiunilor în termen de 65 de zile. Sancţiunile impuse Iranului de Occident, inclusiv restricţiile privind vânzările de petrol, au afectat grav economia ţării.