MENIU

Soluție de compromis la summitul G20 după retragerea SUA din Acordul privind climatul

Ţările din G-20 au ajuns sâmbătă la un compromis privind climatul pentru a evita o ruptură definitivă cu Statele Unite ale Americii (SUA), după ce Washingtonul a anunţat că se retrage din Acordul de la Paris privind modificările climatice, au indicat surse apropiate negocierilor, citate de AFP.

Președintele american Donald Trump a reușit să obțină din partea G-20 redactarea unui comunicat care ''ia act'' de ieșirea SUA din Acordul de la Paris și îi permite să continue o politică divergentă privind climatul.

Trump a rămas izolat în timpul dezbaterii, sâmbătă, la summitul G-20 de la Hamburg (Germania), a subiectului referitor la modificările climatice, după ce celelalte țări au făcut apel, în declarația finală a reuniunii, la aplicarea rapidă a Acordului de la Paris privind climatul, relatează agenția DPA.

''Ne reafirmăm angajamentul puternic față de acordul de la Paris, îndreptându-ne rapid către aplicarea lui deplină'', se spune în declarație.

Donald Trump a anunțat luna trecută că Washingtonul se retrage din Acordul de la Paris privind modificările climatice, semnat în 2015.

Ceilalți lideri ai G-20 au respins un apel al lui Trump de renegociere a acordului, spunând că ei cred că acordul este ''ireversibil''.

''Luăm notă de decizia Statelor Unite ale Americii de a se retrage din Acordul de la Paris'', se precizează în declarație.

Cancelarul german a reiterat că a ”deplâns” decizia SUA de a se retrage din cadrul Acordului climatic de la Paris. Ea a mai spus că este mulţumită de faptul că toţi membrii G20, cu excepţia SUA, au căzut de acord în cadrul comunicatului final că Acordul climatic de la Paris este ireversibil.

Emmanuel Macron, preşedintele francez, a transmis că va găzdui pe 12 decembrie un summit la care va încerca să facă progrese în privinţa Acordului climatic de la Paris, informează The Guardian.

În cadrul summitului din decembrie vor fi abordate probleme de finanţare ale acestuia.

”La data de 12 decembrie, la doi ani după Acordul de la Paris, voi convoca un summit pentru a acţiona în privinţa climatului, în special a părţii financiare”, a declarat Macron jurnaliştilor.

El a adăugat că summitul are scopul de a mobiliza finanţarea privată şi publică a proiectelor angajate în cadrul Acordului de la Paris.

În dezacord și pe tema comerțului

Angela Merkel a mai spus că discuţiile în privinţa comerţului cu SUA au fost unele dificile.

Pe această temă, comunicatul păstrează linia G20 de respingere a protecţionismului, dar confirmă de asemenea că acordul trebuie să fie mutual profitabil, iar statele pot utiliza măsuri de apărare comercială ”legitime” pentru a proteja muncitorii şi industriile împotriva posibilelor exploatări ale partenerilor comerciali.

Mai multe articole despre:
G20 summit schimbări climatice