MENIU

A murit Gunter Schabowski, cel care a anunțat căderea Zidului Berlinului

Gunter Schabowski, purtătorul de cuvânt din partidul comunist din fosta RDG care a anunțat, în 1989, căderea Zidului Berlinului, s-a stins din viață diminică, la vârsta de 86 de ani, la Berlin. 

Potrivit unor documente descoperite recent în arhive, în timpul unei reuniuni pe care Mihail Gorbaciov, împreună cu ministrul său de externe Eduard Șevardnadze, a avut-o pe 30 mai 1987 în Berlinul de Est cu liderul est-german Erich Honecker, președintele sovietic i-a propus direct acestuia din urmă să 'deschidă frontierele', adică 'să deschidă punctele de trecere ale Zidului Berlinului'.

Gorbaciov și-a argumentat sugestia cu efectele propagandistice pozitive pe care o asemenea decizie le-ar fi avut înaintea vizitei președintelui Ronald Reagan în Berlinul de Vest. Însă Honecker a respins categoric propunerea și a exclus orice fel de deschidere, iar la scurt timp, pe 12 iunie în același an, Reagan avea să rostească în fața Porții Brandenburg un discurs în care îi cerea lui Gorbaciov să dărâme Zidul.

Doi ani mai târziu, pe 27 iunie 1989, ministrul ungar de externe Gyula Horn și omologul său austriac Alois Mock au tăiat împreună o secțiune din gardul cu sârmă ghimpată de la granița dintre țările lor, marcând astfel simbolic spargerea Cortinei de Fier și inițierea unei succesiuni de mișcări ce urmau să conducă la prăbușirea comunismului și a blocului condus de Uniunea Sovietică, ce avea ea însăși să se destrame.

Deși est-germanii nu au aflat nimic din discuțiile purtate între Honecker și Gorbaciov în 1987, ei au intuit intențiile liderului URSS, astfel că atunci când acesta a sosit la Berlin, pe 6 octombrie 1989, pentru a participa la manifestările dedicate împlinirii a 40 de ani de la crearea RDG, el a fost primit precum un eliberator. Ultimul său mesaj adresat atunci liderilor comuniști est-germani a fost: 'poporul german este cel care trebuie să-și exprime voința', conform Agerpres

După plecarea lui Gorbaciov de la Berlin evenimentele s-au precipitat. O manifestație de amploare desfășurată pe 9 octombrie la Leipzig a inițiat un val de proteste ce l-au obligat pe Honecker să-și dea demisia pe 18 octombrie, fiind înlocuit de Egon Krenz.

Pe 9 noiembrie, regimul comunist est-german a anunțat, suprinzător, că cetățenii pot călători liber în străinătate. Câteva ore mai târziu, polițiștii de frontieră din Berlinul de Est au permis accesul dincolo de Zid, care a fost dărâmat complet în săptămânile următoare.