MENIU

A intrat la închisoare la 15 ani, a ieșit la 83 și este uimit de „lumea nouă” pe care a descoperit-o

A intrat la închisoare la 15 ani, a ieșit la 83, iar ce vede acum este total diferit față de ceea ce știa

Americanul Joseph Ligon avea doar 15 ani atunci când a fost închis pe viață pentru crimă, după o serie de jafuri și atacuri alături de un grup de adolescenți beți în Philadelphia.

Cel mai bătrân deținut care a fost încarcerat de tânăr, care a ieșit din închisoare la 83 de ani, ar fi declarat că a fost „uimit” de zgârie-nori și îi deplânge pe membrii familiei care au murit. Joseph Ligon avea doar 15 ani când a fost închis pe viață, după o serie de jafuri și atacuri cu un grup de adolescenți beți din Philadelphia. În timpul acelor violențe, două persoane au murit, Charles Pitts, în vârstă de 60 de ani și Jackson Hamm, în vârstă de 65 de ani, iar alte șase persoane au fost rănitem scrie Mirror.co.uk

Încarcerat în 1953, Ligon a refuzat să solicite eliberarea condiționată, deoarece neagă că el ar fi ucis vreodată pe cineva. După 68 de ani după gratii, cel mai bătrân deținut care a fost încarcerat de tânăr, a părăsit, în cele din urmă, Penitenciarul Phoenix săptămâna trecută.

La eliberare, ar fi declarat că este uimit de „lumea nouă” și de orizontul plin de zgârie nori, în timp ce a făcut primii pași într-o Americă totalmente diferită față de anii când a intrat în detenție. „Mă uit la toate clădirile înalte. Acest lucru este nou pentru mine. Acest lucru pare că nu a existat niciodată”, a declarat fostul deținut.

El consideră „neliniștitor” faptul că Penitenciarul de Stat din Est, unde a fost odată încarcerat, este acum un muzeu și o atracție de Halloween. „Este clar! Nu se potrivește gusturilor mele”, a glumit el.

Fiind analfabet la vârsta de 15 ani, Joseph Ligon consideră că a fost țap ispășitor în momentul comiterii infracțiunii.

La eliberarea sa, Proiectul de condamnare și reintrare în tineret din Philadelphia (YSRP) a lucrat pentru a ajuta la tranziția sa în viața post-închisoare.

Eleanor Myers, un consilier principal, a declarat: „Oricât s-a schimbat lumea, de când a intrat domnul Ligon în închisoare, s-a schimbat și el. Experiența sa anterioară nu mai conteaza, pentru că este, practic, un om nou. Este incredibil de vesel și uimit de schimbările din Philadelphia din 1953, în special de clădirile înalte. A vorbit despre cei din familia sa care au dispărut și nu pot fi împreună pentru întoarcerea lui acasă. Se pare că familia îi lipsește cel mai mult”

Drumul lui Ligon spre eliberare a fost anevoios și a fost posibil doar după ce i-a fost redusă pedeapsa în 2017 pentru a include posibilitatea eliberării condiționate, pe care a refuzat-o.

Curtea Supremă a decis în 2012 că impunerea pedepselor pe viață obligatorii minorilor este neconstituțională. Totuși, Pennsylvania a fost printre unele state care au refuzat să reducă condamnările pe viață și au mai durat patru ani până când li s-a ordonat să reducă retroactiv pedepsele pentru cei cărora li s-au aplicat condamnări pe viață pentru infracțiuni minore.

După această decizie, statul Pennsylvania l-a condamnat din nou pe Ligon, împreună cu mai mult de 500 de „minori”, la pedepse cu închisoare reduse, care includeau condiționarea pe viață.

În noiembrie, Procuratura din Philadelphia a ordonat ca Ligon să fie condamnat din nou sau eliberat în termen de 90 de zile. Pe 11 februarie, Ligon a ieșit în sfârșit din închisoare după hotărâre.

Mai multe articole despre: