MENIU

A început cu demisia ministrului de Externe. Guvernul Franței, în prag de remaniere

Guvernul francez va fi remaniat, anunță presa de la Paris, care transmite că președintele se va exprima astăzi în această chestiune. Unul dintre numele înlocuitorului lui Laurent Fabius la ministerul de externe este Ségolène Royal, fost candidat în prezidențialele din 2007, notează RFI Romania.

Anunțata plecare a lui Laurent Fabius la conducerea Consiliului Constituțional deschide calea remanierii guvernamentale, comentează presa franceză. Deocamdată rămâne necunoscută amploarea schimbărilor pe care le va face președintele Hollande, pentru care remanierea de acum ar trebui să fie ultima mare acțiune de acest fel înainte de alegerile prezidențiale din 2017. Șeful statului francez urmează să vorbească în această seară, la ora 20 ora locală, în direct pe două posturi naționale de televiziune.

Plecarea lui Laurent Fabius din fruntea diplomației franceze deschide calea speculațiilor. Ségolène Royal, Bertrand Delanoë sau chiar fostul premier Jean-Marc Ayrault ar fi printre favoriți, dar analiștii sunt de părere că doamna Royale, actual ministru al ecologiei, ar avea un avans considerabil în preferințe. Nominalizarea ei ar permite recâștigarea parității în guvern, modificată după demisia lui Christiane Taubira.

O altă problemă care se ridică în fața președintelui Hollande, atrag atenția apropiații situației, este dacă să îi includă din nou sau nu pe ecologiști în executiv.

Așadar, suprizele nu pot fi excluse. În orice caz, comentează jurnaliștii de la Paris, prioritatea lui Hollande este să își lărgească și întărească majoritatea guvernamentală. Remanierea este așteptată în orele următoare, vorbindu-se de faptul că aceasta se va produce înainte de discursul televizat al președintelui.