MENIU

A ajuns la spital cu dureri de picior și a intrat în istoria medicinei. Doctorii au încremenit

Un francez de 44 de ani care a ajuns la spital cu o durere minoră de picior a aflat că cea mai mare parte a creierului său lipsește, o descoperire care i-a uimit și pe medici, scrie Psypost.org, care citează un raport publicat în revista științifică The Lancet.

Bărbatul, a cărui identitate a fost păstrată secretă, s-a plâns medicilor de o durere de picior care ținea de două săptămâni. În urma analizelor complexe, doctorii au descoperit că omului îi lipsește mare parte din materia cerebrală, în jur de 50-75%, mai exact.

Studiul publicat în The Lancet a găsit o posibilă explicație a anomaliei. La vârsta de 6 luni, pacientul suferise de o afecțiune numită hidrocefalie, care presupune acumularea anormală de lichid cefalorahidian în cavitățile creierului.

În ciuda intervențiilor emdicale, acumularea de lichid a continuat, iar acesta a consumat, practic, materia cerebrală.

Ce nu au putut explica oamenii de știință este însă faptul că pacientul funcționa normal.

În ciuda handicapului sever - toate regiunile cerebrale care controlează mișcarea, limbajul, vederea, auzul, emoțiile și funcțiile cognitive erau semnificativ reduse - omul avea o viață normală, cu o soție, doi copii, o slujbă de funcșionar civil și un IQ ușor sub medie.

 

Mai multe articole despre:
Franţa picior creier hidrocefalie