MENIU

70 de militari americani au primit sancţiuni pentru neglijenţă în serviciu

70 de militari au primit sancţiuni, în urma unei anchete în cazul bombardierului american care a zburat din greşeală deasupra Statelor Unite cu focoase nucleare la bord. Printre persoanele pedepsite se află şi 4 ofiţeri de rang înalt - trei colonei şi un locotenent-colonel - care au fost destituiţi. Unii dintre militari ar putea ajunge în faţa Curţii Marţiale, după ce juriştii Forţelor Aeriene americane vor analiza dosarul.

După şase săptămâni de investigaţii, anchetatorii au ajuns la concluzia că personalul militar nu a respectat procedurile-standard, ceea ce a dus la una dintre cele mai grave erori, comise de armata americană în ultimele decenii. Şase rachete de croazieră, de pe care militarii au uitat să scoată focoase nucleare, au fost montate de aripirile unui bombardier B-52, care a zburat din Dakora de Sud până în Louisiana.

"A fost o greşeală inacceptabilă... Ne asumăm responsabilitatea pentru ea, în faţa poporului american, pe care vrem să-la sigurăm că s-au luat măsurile necesare pentru îndreptarea ei", afirmă Mike Wynne, şeful Forţelor Armante.


Piloţii care au transportat focoasele nucleare nu au aflat ce au la bord decât după aterizare, când militarii de la baza de destinaţie au descoperit greşeala. Experţii susţin că, dacă avionul s-ar fi prăbuşit, nu ar fi avut loc o explozie nucleară, dar s-ar fi produs scurgeri radioactive.

Generalul care a coordonat ancheta a constatat un şir fără precedent de erori în acest caz. Pentru ca istoria să nu se repete, el le-a cerut militarilor să aplice de acum înainte ca la carte rigurosul regulament referitor la manipularea armelor din arsenalul nuclear.
Mai multe articole despre:
americani rachetă focoase