MENIU

42 de morți și mii de răniți în protestele pentru o viață mai bună în Irak: ”Premierul e un vierme”

Cel puțin 42 de persoane au murit în ultimul val de proteste care au cuprins Irakul de câteva zile. Scopul manifestanților: o viață mai bună, scuritate, servicii publice, eliminarea corupției. 

Ultimul val de proteste care a măturat Irakul, abia trecut printr-un conflict violent cu Statul Islamic, s-a transfrmat într-un măcel, potrivit Sky News.

Zeci de persoane au murit. Cel puțin 12 au sfârșit într-un incendiu pe care l-a pornit mulțimea care încerca să pătrundă într-o clădire ce adăpostște o puternică miliție locală.

Alți doi au murit după ce au fost loviți de grenade lacrimogene în timpul nui miting în Bagdad, une sute de protestatari au strigat lozinci și l-au catalogat pe premierul Adel Abdul Mahdi drept un ”vierme”.

Parlamentul a decis acum să se reunească pentru a discuta revendicările protestatarilor.

”Tot ce vrem este un loc de muncă, apă, electricitate și siguranță, asta e tot ce vrem”, a explicat un manifestant, citat de presa internațională.

Protestele populației nemulțumite a început pe 1 octombrie la Bagdad. Apoi s-au întins în sudul țării.

De la începutul lunii, autoritățile au încercam în mai multe rânduri să le reprime. În primele zile ale revoltei, în jur de 150 de oameni au murit.

Guvernul a admis că autoritățile au folosit forța în mod excesiv.

 

Mai multe articole despre:
Irak proteste