MENIU

39 de sclavi ai guerillei maoiste "Sendero Luminoso" au găsit "calea către libertate"

Armata peruviană a anunţat că a salvat 39 de oameni de la o fermă unde rebelii grupării "Calea Luminoasă" (Sendero Luminoso) îi puneau la muncă şi procreere forţată, mai ceva ca americanii pe africani înaintea Războiului de Secesiune.

Unii dintre foştii captivi ai rebelilor maoişti au declarat că au fost răpiţi în urmă cu 30 de ani. Potrivit Ministerului Apărării din Peru, 26 dintre "sclavii moderni" erau copii, mulţi dintre ei născuţi în captivitate, relatează BBC News.

"Am fost ţinuţi acolo, în halul ăsta, vreme de 30 de ani," le-a declarat o femeie jurnaliştilor de "La Republica." 120 de soldaţi peruvieni au luat parte la operaţiunea de salvare iar captivii au fost înapoiaţi lumii civilizate cu ajutorul unor elicoptere care i-au transportat de urgenţă într-un loc sigur.

Ferma era, de fapt, un aşa-numit "lagăr de producţie", unde copii sunt ţinuţi în viaţă pentru a lucra în agricultură iar femeile sunt folosite în scopul nobil al procreerii, pentru a da naştere unei noi generaţii de rebeli.

Gruparea de sorginte maoistă a fost practic înfrântă în anii 1990, după o perioadă sângeroasă de insurgenţă într-una dintre cele mai sărace naţiuni din America de Sud. Aproape 70.000 de oameni au murit sau au dispărut în peste un deceniu de război fratricid.

Dar rebelii din "Sendero Luminoso" rămân "activi" în Peru, în principala regiune producătoare de cocaină, unde sunt conduşi de către fraţii Victor şi Jorge Quispe Palomino.