MENIU

1 miliard de ruble pe oră! Atât îi costă pe ruși „operațiunea de denazificare” din Ucraina

Un război mult prea scump, pentru ruși. Foto/Profimedia

Războiul cu Ucraina, care durează de trei luni, „arde” banii contribuabililor ruși cu o rată de aproape un miliard de ruble pe oră, potrivit datelor oficiale ale Ministerului de Finanțe, publicate marți.

În aprilie, bugetul federal a cheltuit 628 de miliarde de ruble la postul „apărare națională”, a raportat departamentul într-o evaluare preliminară a execuției trezoreriei.

În medie, mașina militară „mânca” 21 de miliarde de ruble pe zi - o sumă comparabilă cu bugetul anual al unor regiuni precum Kalmykia sau Regiunea Autonomă Evreiască.

Comparativ cu ultimele luni înainte de război, cheltuielile bugetului pentru apărare s-au dublat cu mult. De exemplu, în ianuarie 2022, guvernul rus a cheltuit doar 233,7 miliarde de ruble pentru nevoi militare, iar în aprilie 2021 - 275 miliarde.

Costul războiului crește pe măsură ce ofensiva armatei ruse se blochează, pierderile se înmulțesc și planurile pentru un blitzkrieg fulgerător trebuie abandonate, reiese din datele Ministerului de Finanțe.

În februarie, pe fondul pregătirii campaniei, al transferului de echipamente și forțe la granițe, cheltuielile au crescut cu 136 de miliarde de ruble față de ianuarie, la 369 de miliarde. În martie, când războiul a intrat în faza activă, au trebuit să fie majorate cu încă 81 de miliarde de ruble, la 450 de miliarde, iar în aprilie - cu încă 178 de miliarde de ruble.

Cumulat, în ianuarie-aprilie, bugetul a cheltuit 1.681 de miliarde de ruble pentru articole militare - de trei ori mai mult decât pentru educație (517 miliarde de ruble) și sănătate (615 miliarde de ruble) și de 10 ori mai mult decât pentru protecția mediului (167 miliarde).

Și deși trezoreria continuă să primească un aflux de taxe pe materiile prime în valoare de peste un trilion de ruble pe lună, iar embargoul UE pe petrol rămâne încă un plan nerealizat, o creștere bruscă a cheltuielilor militare și o economie în scădere forțează deja buget să izbucnească la cusături.

În aprilie, Ministerul Finanțelor a înregistrat primul deficit din acest an: veniturile guvernamentale au fost mai mici decât cheltuielile cu 262,3 miliarde de ruble. La sfârșitul anului, bugetul întocmit cu excedent va intra în teritoriu profund negativ, a recunoscut ministrul de Finanțe Anton Siluanov la sfârșitul lunii aprilie.

Potrivit acestuia, deficitul de trezorerie va fi de aproximativ 1,6 trilioane de ruble, scrie Moscow Times