MENIU

Schimbări majore în Educație, anunțate de Ligia Deca. Modificări la doctorate, Bacalaureat, burse și condițiile de pensionare

ministrul Educației, Ligia Deca

Noul proiect al legilor Educației, care va fi lansat în dezbatere publică, aduce modificări majore pe toate paliere. Într-o conferință de presă organizată de ministrul Educației Ligia Deca au fost prezentate sintetic principalele modificări, de la salarizarea progresivă a profesorilor până la dublarea burselor.

Bursele vor creşte, astfel încât cele de merit de merit vor ajunge de la 200 la 450 de lei pe lună, elevii care obţin medalii la olimpiadele naţionale vor primi 700 de lei pe lună, iar cei care aduc medalii de la olimpiadele internaţionale vor fi răsplătiţi cu 1000 de lei pe lună, transmite NEWS.RO. Deca a menţionat că bursele vor fi plătite din bugetul Ministerului Educaţiei.

Plata burselor se va face din bugetul Ministerului Educaţiei.

 

 

Salarizarea va fi progresivă și va porni de la salariul mediu brut pe economie

“Salarizarea cadrelor didactice va fi progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie. Această prevedere este inclusă în legile educației și avem sprijinul politic al coaliției pentru o pune în practică. Norma didactică va fi redusă pentru cadrele didactice cu vechime de peste 15 ani, asta pentru a păstra atractivitatea profesiei și pentru a da timp acelor profesori cu experiență să se poată implica fie în management școlar, fie în activități de mentorat. De asemenea, prețuim cadrele didactice care se pensionează”, a precizat Ligia Deca.

 

Se introduce Bacalaureatul tehnologic. Evaluarea Națională nu se modifică

 

„Liceele tehnologice îl propun și îl așteaptă de multă vreme”, a spus ministrul. Ligia Deca a anunțat că vor rămâne două probe de competențe lingvistice, limbă străină 1, limbă străină 2, „tocmai pentru a crește potențialul de angajare și adecvarea absolvenților pentru societatea viitorului”, potrivit Mediafax.

 

Se introduce o nouă probă de competențe, la alegere

„Aceasta probă va fi de Matematică sau Științe ale naturii ori de Istorie, Logică, Filosofie, Psihologie. La această probă, notarea se va face pe sistem admis/respins".

 

Tezele de doctorat vor fi publice și oricine poate sesiza dacă există probleme

Ministrul Educaţiei Naţionale Ligia Deca a declarat luni, la prezentarea legii învăţământului universitar, că nu se va mai putea renunţa unilateral la titlul de doctor, iar tezele de doctorat vor fi publice. Eventuale abateri de la etică, vor putea fi sesizate înainte de susţinere.

"Înainte de susţinere, vor exista 3 luni în care ele vor sta într-o platformă astfel încât oricine doreşte să le poată consulta şi să poată sesiza eventuale abateri de la etica universitară înainte ca teza să fie susţinută”, a precizat Deca, conform News.ro.

Mai multe articole despre:
Educație Ligia Deca doctorate Bacalaureat pensionare