MENIU

Nicolae Ceaușescu ar fi împlinit 106 ani. Cum era omagiat "conducătorul iubit"? - VIDEO

Soții Ceaușescu la o petrecere privată

În anii care s-au scurs de la moartea sa, ziua de 26 ianuarie a devenit pentru admiratorii lui Nicolae Ceaușescu un ritual nostalgico-festivist bazat pe un trecut în mare parte contrafăcut. În realitate, soții Ceaușescu deveniseră în anii `80 cele mai detestate și batjocorite personaje publice, iar acest lucru se reflectă în bancurile perioadei. În contrapondere, propaganda punea în scenă spectacole tot mai ample, la care participau mii de oameni, de la șoimi ai patriei până la veterani.

În sfertul de secol al regimului Ceauşescu, ziua de 26 ianuarie a devenit, treptat, adevărata sărbătoare naţională, dacă ţinem cont de numărul şi amploarea spectacolelor omagiale. Doar pentru 23 August, sărbătoare confiscată în favoarea regimului comunist, se mai producea o astfel de desfășurare de forțe.

Cultul personalității a căpătat dimensiuni halucinante spre finalul anilor `80. De exemplu, în ziua de 24 ianuarie 1989, prima pagină a publicației-fanion "Scânteia" n-a scris un rând despre Unirea Principatelor, ci doar despre apropiata zi de naștere a "marelui erou".

sursă: Digiteca Arcanum

"OMAGIU", CUVÂNTUL OBSESIV AL EPOCII DE AUR

Niciun cuvânt nu ilustrează mai bine decât "OMAGIU" dimensiunea obsesivă pe care o căpătase cultul personalității familiei Ceaușescu. Termenul era întâlnit în zeci de titluri, poezii, articole și scandări, precum și în formulări care azi par hilare:

"Omagiu fierbinte/vibrant/profund/înalt/bine-meritat/plenar/sincer (?!)"

 

Programul TV din ziua de 26 ianuarie era și el inundat de "omagii":

19.25 Marelui fiu al patriei — înaltul omagiu şi recunoştinţa întregului popor.

19.45 Imn pentru conducătorul ţării. Spectacol literar-muzical-coregrafic (color)

20.45 Cu poporul, pentru popor (color).

21:50 Telejurnal

 

ADEVĂRATELE OMAGII - BANCURILE DESPRE "CIZMAR" ȘI "SAVANTA"

În realitate, soții Ceaușescu deveniseră în a doua jumătate a anilor `80 cele mai detestate și batjocorite personaje publice, iar acest lucru se reflectă cel mai bine în bancuri. Era, într-un fel, modul tradițional de a face haz de necazul cotidian.

 

Mai multe articole despre:
nicolae ceaușescu. comunism nostalgici omagiu