MENIU

Fost inspector școlar general: „E dureros să vezi cum părinți care abia au trecut BAC-ul ajung să le dea indicații dascălilor"

Subfinanțarea învățămăntului a provocat probleme majore

Un fost inspector școlar general susține că școala românească suferă din cauza mai multor probleme, prima și cea mai gravă fiind lipsa investițiilor. Ca urmare a acestei crize, s-a produs o deprofesionalizare a personalului didactic, în paralel cu accentuarea implicării părinților în chestiuni care le depășesc competența, mai ales că unii dintre ei au educație precară. 

Mihai Lăcătușu, fost inspector școlar general în județul Neamț și expert al Agenției Române de Învățământ Preuniversitar, susține că problema fundamentală a sistemului de învățământ este subfinanțarea. "Niciodată după 1989 nu a fost respectată prevederea din Legea educației de a se aloca 6% din PIB, așa încât cea mai mare alocare după 1989 a fost de 3,2% din PIB, în 2013."
 
Din acest motiv, de-a lungul anilor s-au produs o serie de dezechilibre, ale căror urmări le observăm în prezent.
"A doua problemă pe care o identific la sistemul de educație e precaritatea formări profesionale a personalului de predare, în ultimii 30 de ani renunțându-se la modulele de pregătire pedagogică din timpul facultății, fiind înlocuite de un „ceva știrb”. În ultimii ani, 84 de elemente ale Legii educației sunt prorogate până prin 2027 și sunt prevederi care țin de formarea elevilor și cadrelor didactice",  a declarat Lăcătușu într-un interviu pentru MonitorulNeamț.ro.


Fostul inspector școlar general atrage atenția și asupra formalismului de testare a personalului din învățământ, ceea ce facilitează intrarea în sistemul de educație a unor oameni cu deviații comportamentale grave, care merg până la desele cazuri de abuz.
 
"O altă hibă provine din faptul că legile educației au fost alcătuite nu de către experți, ca în cazul Franței, unde ele au fost elaborate de membrii Academiei, ci de politicieni, din care mulți nu au legătură cu domeniul".


Pe fondul acestor fenomene care au dus la o deprofesionalizare parțială a personalului didactic, în ultima vreme se manifestă tot mai vizibil un soi de "dictatură" a părinților.


"Un alt neajuns al sistemului rezidă și din modul de colaborare cu părinții și consiliile elevilor, care, în opinia mea, au prea mult amestec în actul educațional, ajungând să diminueze autoritatea cadrului didactic. E dureros să vezi cum părinți, care abia au trecut un BAC, ajung să dea indicații cadrelor didactice, pentru că una din cauzele diluării actului didactic este și această ingerință a unor părinți în activitatea școlii.”, conchide Mihai Lăcătușu, pentru MonitorulNeamț.ro.
 
Mai multe articole despre:
scoala parinti inculti invatamant bacalaureat