MENIU

Copiii trebuie să țină post? Ce recomandări fac preoții

Obligarea copiilor să țină post, mai ales de la vârste fragede, nu este recomandată de Biserică. Preoții atrag atenția că menirea postului este mult mai profundă și nu trebuie transformată într-o corvoadă inutilă și potențial nesănătoasă pentru cei mici.

Rânduielile bisericești scutesc copiii de la post, dar nu interzic ca un copil să încerce să postească măcar două-trei zile dintr-un post întreg. În această direcție, biserica nu sunt departe de abordarea nutriționiștilor, care spune că bunele obiceiuri alimentare trebuie exersate încă din copilărie.

"Mai mult, dacă în cazul pruncilor nu se poate vorbi de păcat, de ispășire, de lacrimi de pocăință, este greu să le vorbești de post ca despre o modalitate de eliberare din starea de păcat", scrie arhimandritul Mihai Daniliuc, egumen al Schitului Vovidenia-Neamț și doctor în teologie.

 

ÎN POST, COPIII TREBUIE ÎNVĂȚAȚI SĂ FIE GENEROȘI

 

"Mai ales în post copiii trebuie să fie învățați ce beneficii aduce generozitatea. O jucărie dăruită unui copil sărac poate aduce nebănuită bucurie. Postul pentru cei mici poate fi și încercarea părinților de a-i determina să stea mai puțin la calculator și să acorde lui Hristos mai mult timp: fie să citească o rugăciune scurtă, dar expresivă, fie să citească sau să asculte o istorioară religioasă. Sigur, toate trebuie făcute cu dreaptă socoteală, cum spun părinții duhovnicești. Esențial este ca părinții să nu impună copiilor postul, ci să caute să le prezinte postirea ca fiind o bucurie, o sărbătoare a sufletului, o binecuvântare a casei.

 

Post pentru micii școlari ar putea să însemne îndemnul din partea părinților sau învățătorilor de a fi mai atenți cu acei colegi din clasă care sunt mai triști, mai singuratici, mai lipsiți, sau cu bătrânii din viața și din jurul lor.

 

Postul pentru copii ar putea fi și îndrumarea de a fi mai ordonați, mai binevoitori cu mediul înconjurător, cu vietățile și plantele. Această abordare poate facilita o înţelegere mai profundă a lumii înconjurătoare, ca dar al lui Dumnezeu pentru om, însă şi o motivare mai temeinică a responsabilităţii omului faţă de darul sfânt al vieţii, al biodiversităţii.

A posti, pentru școlari, poate fi educarea mai meticuloasă a vocabularului, a gesturilor, a intențiilor, a dorințelor, eliberându-le de carapacea teluricului și orientându-le către Cer.

Mai multe articole despre:
post la copii postul craciunului biserica