MENIU

Avertisment de Ziua Lecturii. De la cine să învețe copiii să citească, dacă părinții stau cu ochii în telefon?

Statisticile arată ca un roman din trei nu a citit niciodată o carte

Statul are politici foarte proaste în privința selecției lecturilor, iar părintii care nu pun niciodată mâna pe o carte n-ar trebui să-și certe copiii că procedează la fel, este avertismentul lansat de  scriitorul și eseistul Radu VANCU, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii.

Statul român are politici foarte proaste de lectură, susține Radu Vancu. „Nu se investește în biblioteci, de pildă. În ultimele trei decenii s-au desființat mii de biblioteci în România. Jumătate dintre județele țării nu au un sistem de librării, nu au librării din care să cumpere oamenii carte. De unde să citească?”, a afirmat acesta într-un interviu pentru Radio Romania Actualităti, citat de edupedu.

„Degeaba vrem ca ei să citească, dacă ei nu ne văd pe noi având o carte în mână niciodată pe parcursul zilei. Degeaba îi certăm că stau prea mult pe ecrane, pe device-uri, dacă ei ne văd cufundați în ecrane pe tot parcursul zilei. E vorba și de exemplul personal. Trebuie să citim noi, adulții, în primul rând și atunci va fi un câștig și pentru copiii noștri. 

Trebuie să-i învățăm, de fapt, că în literatură există frumusețe. După ce se vor îndrăgosti de citit, după ce vor vedea că literatura e sursă de frumusețe, o vor căuta sigur și vor citi toată viața”, a mai afirmat Vancu. 

Potrivit unui studiu Eurostat, românii citesc mai puțin de 5 minute pe zi, iar 35% dintre ei susțin că nu au citit niciodată vreo carte. 

Mai multe articole despre:
carte romanii nu citesc carti ziua lecturii