MENIU

Iulian Leca: Război la granițe, circ în interior cu Șoșoacă și Dănileț

Iulian Leca

Diana Iovanovici Șoșoacă și Cristi Dănileț emană amândoi un aer războinic și, oricât de puțin ar intui ce reverberații au mesajele și imaginile pe care le propagă asupra oamenilor, este sigur că au ajuns să aibă atât de mulți susținători tocmai datorită imaginii de luptători pe care fiecare și-a construit-o în timp.

O altă asemănare între cei doi, oricât de diferiți ar putea să vă pară cele două personaje, este absurdul și comicul care însoțesc poveștile lor. Cristi Dănileț a fost exclus din magistratură din cauza unor filmulețe pe care judecătorul le posta pe diverse canale media, în timp ce senatoarea Diana Șoșoacă a provocat aproape un scandal internațional după ce a sechestrat-o pe o jurnalistă de la postul italian Rai Uno.

Întâmplarea a făcut poate ca scandulurile provocate de cei doi să izbucnească aproape simultan și țin ambele prima pagină a tuturor publicațiilor. Culeg ce au semănat spune o vorbă din popor și e greu de descris în mai puține cuvinte ce se întâmplă în aceste zile cu Șoșoacă și Dănileț.

Diana Șoșoacă a avut ghinionul să dea în persoana jurnalistei Lucia Goracci peste o voință cel puțin la fel de puternică a unei luptătoare obișnuită să nu se sperie și să nu cedeze în fața intimidărilor venite mai cu seama din partea politicienilor.

Până să aflăm dacă este adevărat că soțul Dianei Soșoacă a mușcat-o de mână pe jurnalista Rai Uno, există dincolo de cei care o execută public pe senatoare și mulți care găsesc ieșirea ei ca o declarație de independență și război față de "sistemul" care "conspiră" să tortureze oameni nevinovați și sănătoși.

Cazul războinicului Cristi Dănileț este și mai greu tranșat și a împărțit opinia publică în două mari tabere. Susținătorii înfocați ai judecătorului sunt ca și talibanii care ajung să spună că excluderea lui Dănileț din magistratură echivalează, nici mai mult, nici mai puțin, cu moartea și dispariția democrației.

Așa cum ultrajul și violențele din cabinetul Dianei Șoșoacă la adresa jurnalistei Lucia exprimă doar nivelul la care a ajuns politica românească, decizia CSM în cazul Dănileț vorbește despre starea sistemului judiciar.

Un sistem care produce judecători și procurori care se cred dumnezei pentru că știu câtă putere au. Poate că de aici și curajul lui Dănileț de a posta filmulețe în care se vede doar cum luptă cu armate de dușmani imaginari.

Nu știu dacă decizia CSM de a-l exclude pe judecător din magistratură este sau nu corectă, dar știm sigur că nicăieri în lume un judecător nu ar trebui să se dea în stambă pe rețele de socializare în imagini de care se rușinează și cei care le privesc.

Morala pentru toți luptătorii eroici care viețuiesc prin această parte de lume este că războiul lasă în urmă victime reale. Exemplele oferite de Șoșoacă și Dănileț ar trebui să-i pună serios pe ganduri pe toți războinicii care se pregătesc să-l pună cu botul pe labe pe Putin pentru aroganța de a masa trupe militare uriașe la granița cu Ucraina.

În rest, bine că avem un Guvern funcțional. Ba chiar unul condus de un general, avangardiști cum suntem parcă am intuit că vin vremuri în care un general la conducerea țării nu e chiar atât de strigător la cerul democrației apusene.

Mai multe articole despre:
cristi danilet iulian leca diana sosoaca