MENIU

Situațiile halucinante se țin lanț în cazul Euroins. Fondul de Garantare a Asiguraților funcționează ca un lichidator!

Nu falimentul Euroins a dus la explozia prețurilor la asigurări. Foto/Inquam

Fondul de Garantare a Asiguraților a convocat Adunarea Generală a Acționarilor Euroins pentru data de 30 mai anul curent, iar printre motivele invocate este menționat și un proces care nu are o sentință finală! Este încă o nesocotire a legii, care confirmă graba cu care Euroins trebuie scoasă de pe piața asigurărilor RCA!

Convocatorul Adunării generale a acționarilor Euroins de către Fondul de Garantare a Asiguraților conține un motiv ilegal pentru declanșarea acestei acțiuni. În anunțul publicat în presă, FGA comunică motivele pentru care se face convocatorul. "Respingerea cererii de suspendare provizorie a efectelor Deciziei ASF nr. 262/2023 prin încheierea finală din data de 24.04.2023 pronunțată în dosarul nr.2670/2/2023, aflat pe rolul Curții de Apel București", se află printre ele.

 

Fondul de Garantare a Asiguraților funcționează ca un lichidator 

 

Acest dosar însă nu s-a încheiat definitiv. Potrivit soluției de la ultimul termen, există o cale de atac, recursul, în termen de 5 zile de la comunicare. Dar nu este prima dată când autoritățile statului se consideră deasupra justiției în acest dosar.

 

Avocatul angajat de ASF a spus în instanță că “Justiția nu poate schimba decizia unei autorități a statului”. Agresivitatea cu care FGA acționează chiar împotriva mandatului primit de la ASF, acela de a administra și conserva Euroins, este o dovadă în plus că Fondul de Garantare a Asiguraților funcționează ca un lichidator al societății. Și asta în timp ce FGA are probleme majore.

 

Într-un raport privind activitatea pe primul trimestru al anului, FGA confirmă că a cheltuit 188 de milioane de lei pentru despăgubirile rezultate din falimentul altor societăți de asigurare. Drept urmare, conturile FGA sunt acum goale, iar soluția de creștere a comisioanelor brokerilor la 8% însemnă că fiecare proprietar de autoturism contribuie mai mult la sumele destinate Fondului de Garantare a Asiguraților.

 

Nu falimentul Euroins a dus la explozia prețurilor la asigurări

 

Până la ordonanța privind plafonarea prețurilor RCA, acest comision era la jumătate, de doar 4%. Practic, ASF și FGA vor să scoată Euroins de pe piață pe banii românilor. În plus, instituțiile statului au reușit să manipuleze opinia publică, Parlamentul și piața asigurărilor.

 

Într-un e-mail care a ajuns în posesia Realitatea, un broker spune că situația creată de cazul Euroins a generat creșterea prețurilor polițelor RCA. Un lucru fals, ușor de dovedit, și asta deoarece creșterea prețurilor RCA a fost recunoscută într-un raport ASF ca fiind o consecință a falimentului City Insurance.

Mai multe articole despre:
faliment euroins city rca fga garantare asigurati